Economie

Felle kritiek op beloning ING-top

Een hogere beloning voor toplieden bij ING heeft opnieuw een storm van kritiek losgemaakt. De centrale ondernemingsraad van het concern reageerde „absoluut niet blij” op de salarissen die de ING-bestuurders afgelopen jaar hebben gekregen. Vakbonden repten van een provocatie en onbehoorlijk gedrag.

Redactie economie
16 March 2004 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 01:02

De exacte beloningen voor de ING-top werden maandag in het jaarverslag gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bestuursvoorzitter Kist het afgelopen jaar ruim 60 procent meer heeft verdiend dan in 2002. De beloning in contanten steeg van 708.000 euro naar 1.161.000 euro. De stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de bonus die Kist over het afgelopen jaar heeft ontvangen.

De salarissprong viel op omdat de bestuurders in 2002 geen bonus hebben gekregen. Zij deden in dat jaar allemaal een stapje terug aangezien ze niet aan de gestelde doelen hadden voldaan. Afgelopen jaar heeft de raad van bestuur zijn beloften wel waargemaakt, waarop bonussen ter waarde van honderdduizenden euro’s volgden.

Behalve een beloning in de vorm van geld hebben de bestuurders elk 41.250 opties op aandelen ING gekregen. Deze opties kunnen niet direct worden verzilverd. Samen met de aandelen die bestuurders krijgen, vormen ze de beloning voor het geval dat ING het ook over een aantal jaren bezien goed doet.

De bankverzekeraar gaf maandag een uitgebreide toelichting op het beloningsbeleid. Dat gebeurde omdat het concern veel kritiek te verduren kreeg sinds in het voorjaar van 2003 duidelijk werd dat het de beloning flink wil opvoeren. Volgens ING lag de beloning in de bovenste regionen een jaar geleden ongeveer 40 procent lager dan bij de concurrentie. Dat verschil geldt niet alleen voor de raad van bestuur, maar ook voor circa 200 werknemers die net onder de raad opereren.

President-commissaris C. Herkströter zei dat de inhaalslag nodig is om te voorkomen dat talent wegloopt. „De leden van de raad van bestuur vertrekken niet zo snel, maar in de lagen eronder wordt echt aan het talent getrokken.” Een beter salaris is voor werknemers reden voor een overstap.

De buitenwacht trok zich echter weinig aan van de verklaringen die volgens ING ten grondslag liggen aan de salarisstijging. De CNV Dienstenbond heeft „geschokt” en „verontwaardigd” gereageerd. „Onze leden zullen niet begrijpen waarom zij geen loonsverhoging krijgen terwijl het bestuur, dat een voorbeeldrol heeft, tot een half salaris extra kan verdienen”, zo stelde bestuurder E. Langeweg.

FNV Bondgenoten noemde de loonstijging „eigenlijk onbehoorlijk.” Het is volgens vakbondsbestuurder L. Vlek aan zijn leden bij ING nauwelijks uit te leggen dat zij zich het komend jaar aan de nullijn moeten houden, zoals is afgesproken in het najaarsakkoord.

ING-topman Kist zei het daarmee niet eens te zijn. Hij stelt dat de nullijn enkel voor het vaste salaris geldt en daar houdt de ING-top zich dit jaar aan. De bonussen in geld en aandelen kunnen echter wel stijgen als de bestuurders volgens plan de nettowinst verhogen en de kosten in bedwang weten te houden.

Kist zei ook dat ING niet zomaar een Nederlands bedrijf is en wees erop dat ongeveer 70 procent van de werknemers in het buitenland zit. „Ik werk in een internationaal bedrijf. Toevallig zitten we in Nederland”, aldus Kist.

GroenLinks wilde vandaag in de Tweede Kamer vragen stellen over de beloning bij bankverzekeraar ING. Kamerlid Kees Vendrik is ontevreden over de loonstijging bij de top van het concern. Hij had het voornemen minister Zalm van Financiën aan de tand voelen over de loonsprong die de bestuurders afgelopen jaar hebben gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer