Amerikanen en Russen oefenen samen
MOSKOU. De Russische en de Amerikaanse luchtmacht hebben dinsdag een gezamenlijke korte oefening uitgevoerd in Syrië. Dat meldden Russische media op basis van uitspraken van een Russische generaal.
Volgens het Amerikaanse leger ging het om een zeer korte communicatieoefening in het luchtruim in het zuiden van Syrië. Met de drie minuten durende test bekeken de landen of de afspraken werken die zij hebben gemaakt over veiligheid in het luchtruim boven het door oorlog verscheurde land. Toestellen van beide landen naderden elkaar volgens het Amerikaanse leger tot op een kleine 8 kilometer.
Het persbureau Interfax meldde daarbij ook dat Rusland Israël doorlopend op de hoogte houdt over de situatie in het Syrische luchtruim. Het bureau citeerde generaal Andrei Kartapolov.
Of Bashar al-Assad president van Syrië blijft, is voor Rusland intussen „geen principekwestie.” „Het is aan de Syrische bevolking om te beslissen over het lot van de president”, zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag in een radio-interview. „Wij spreken ons er niet over uit of Assad moet gaan of blijven.” Rusland geldt als belangrijkste bondgenoot van het regime in Damascus.
Over de toekomst van Syrië hebben Rusland en de VS tot nog toe veel onenigheid gehad. Voor de VS staat vast dat Assad een oorlogsmisdadiger is en daarom niet kan aanblijven.
Een invloedrijke commissie van het Britse Lagerhuis liet dinsdag weten niets te voelen voor plannen van de regering om de luchtaanvallen op IS uit te breiden tot doelen in Syrië, zonder een plan om een eind te maken aan de burgeroorlog in dat land. De afwijzende houding van de commissie is opmerkelijk, omdat de meeste commissieleden behoren tot de Conservatieve Partij van premier David Cameron.
Het Britse leger voert nu in coalitieverband onder leiding van de VS aanvallen uit op IS in Irak. Premier Cameron en minister van Defensie Michael Fallon willen de aanvallen uitbreiden tot IS-doelen in Syrië. De Lagerhuiscommissie voor Buitenlandse Zaken zegt echter dat militair optreden zonder een goed plan „onsamenhangend” en ineffectief zal zijn.