Kerk & religie

Bachelor theologie TUA op eerste plaats in Keuzegids

LEIDEN. De bacheloropleiding theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn is de beste onder de studies theologie en religiewetenschappen in de gisteren gepresenteerde Keuzegids Universiteiten 2016 (bacheloropleidingen).

Redactie kerk
3 November 2015 10:32Gewijzigd op 15 November 2020 23:02
De studenten theologie zijn het eens over de goede kwaliteiten van hun docenten, meldt de Keuzegids Universiteiten 2016 (bachelor). Foto: hoogleraars van de Theologische Universiteit Apeldoorn. beeld RD, Anton Dommerholt
De studenten theologie zijn het eens over de goede kwaliteiten van hun docenten, meldt de Keuzegids Universiteiten 2016 (bachelor). Foto: hoogleraars van de Theologische Universiteit Apeldoorn. beeld RD, Anton Dommerholt

De opleiding theologie in Apeldoorn haalt een totaalscore van 80 punten. Op de tweede plaats staat de opleiding theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), met 76 punten. Beide opleidingen krijgen een dubbele plus van de samenstellers van de gids en mogen het predicaat ”Topopleiding 2016” voeren. Voor de TUA is dat het vierde jaar op rij het geval, aldus de TUA in een reactie.

Daarna volgen de bacheloropleidingen theologie van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, de Tilburg University (TiU), de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen, en Tilburg University locatie Utrecht. Van de opleidingen theologie scoort de Theologische Universiteit Kampen het laagst met 56 punten, aldus de onafhankelijke Keuzegids over de bachelor­opleidingen.

Bij de bredere opleiding religiewetenschappen is Nijmegen het beste met 72 punten en het eindoordeel ”plus”, oftewel ”beter dan gemiddeld”. Ook de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht krijgt een plus met 66 punten. Daarna volgen de opleidingen in Groningen (62) en Leiden (62). Zij scoren beide ”gemiddeld”.

”Lager dan gemiddeld” scoren de opleidingen religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht (UU) (52), Universiteit van Amsterdam (UvA) (46) en de VU (46). De opleiding islam en Arabisch aan de UU staat onder aan het lijstje, zonder oordeel, omdat de Keuzegidssamenstellers van deze kleine opleiding onvoldoende informatie hadden om een oordeel te vellen.

De opleidingen theologie en religiewetenschappen doen het over het algemeen goed door de kleinschaligheid, constateert de gids. Maar dit is niet automatisch een succesfactor. De studenten theologie zijn het eens over de goede kwaliteiten van hun docenten. Verder hebben de meeste universiteiten het programma goed op orde, zo blijkt uit het onderzoek.

Opvallend is het enthousiasme voor de inhoud van het programma onder theologiestudenten, meldt de gids. „Ze zijn tevreden over het niveau van het onderwijs, dat tevens erg stimulerend en samenhangend wordt gevonden.”

De TUA springt er dit jaar uit. De Keuzegids schrijft: „In Apeldoorn vinden we de meest enthousiaste theologiestudenten. Er is uitzonderlijk veel lof voor de informatievoorzieningen: informatie over de studievoortgang is beschikbaar, de regels en procedures zijn erg duidelijk en de roosters worden tijdig bekendgemaakt.” Ook op de punten ”docenten” en ”faciliteiten” scoort de universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken bovengemiddeld goed.

De opleiding in Apeldoorn reageerde gisteren enthousiast op de uitkomst. „We zijn dankbaar voor de goede uitslag. Deze vormt voor ons een stimulans ons ervoor in te zetten dat de studie aan de TUA goed aangeschreven blijft staan.”

Ook in Groningen vallen de informatievoorzieningen in de smaak en krijgen de studenten theologie „een samenhangend programma van hoog niveau voorgeschoteld”, aldus de gids.

Dat is ook een sterk punt in Tilburg. Tegelijk is het programma daar zwaar, vinden de bachelorstudenten: je moet er veel doen voor een studiepunt.

Die klachten over studielast zijn in Kampen (TUK) nog sterker. „Daar geven studenten aan betere spreiding te willen van toetsen en opdrachten over het jaar, zodat ze met minder vertraging kunnen studeren.” Qua studielast scoort de TUK daarom drie minnen.

De bachelorstudies religiewetenschappen ontlopen elkaar flink op het gebied van kwaliteit. Vooral Nijmegen heeft tevreden studenten. Ze vinden het programma samenhangend en stimulerend. Daarnaast krijgen docenten een pluim voor hun deskundigheid en didactische kwaliteiten.

De Keuzegids Universiteiten 2016 wordt door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie samengesteld voor aanstaande studenten en wordt ook gebruikt door scholen, adviesbureaus en door de beoordeelde opleidingen. Het centrum komt begin 2016 met de beoordeling van de masteropleidingen theologie en religiewetenschappen.

www.keuzegids.org

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer