Nederland: Gelukkige mensen, prettig land
DEN HAAG. Nederlandse mannen zijn volgens het CBS vaker gelukkig dan vrouwen, in dorpen hebben mensen het beter naar hun zin dan in grote steden en gelovigen zijn iets tevredener dan onkerkelijken. „Het is de tijdgeest om meer te meten dan geld, welvaart en productie.”
Hoe gelukkiger mensen zijn, des te prettiger het land waarin ze wonen. „Daarom is het goed te weten of mensen gelukkig zijn”, zegt Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek. „In een land waar mensen het naar hun zin hebben, zijn minder conflicten. Het is net als in een gezin. Als de partners geen ruzie hebben, zijn de kinderen ook gelukkig.”
Volgens gisteren naar buiten gebrachte cijfers van het CBS behoren Nederlanders tot de gelukkigste mensen ter wereld en zijn mannen iets vaker gelukkig dan vrouwen. „Dat is de uitkomst van alle plussen en minnen in het leven”, zegt Latten.
„Niet iedereen is altijd gelukkig, dat kan niet. Je club kan gisteren hebben verloren, je kunt af en toe een sombere bui hebben, je kunt ontevreden zijn met het vluchtelingenbeleid, maar onder de streep blijken Nederlanders heel gelukkig.” Dit betreft vooral hun relatie, vrije tijd en financiële situatie.
Depressieve klachten
Latten wijst erop dat het de tijdgeest is om niet alleen geld, welvaart en productie te meten, maar ook het welbevinden. Want dat zegt veel over de staat van een land. „Voor overheden is het goed om te weten of mensen gelukkig zijn of niet, en waarom. Daar kun je beleid op afstemmen.”
Zo leven gelukkige mensen over het algemeen gezonder en enkele jaren langer dan mensen die niet gelukkig zijn. Waarschijnlijk leidt onvrede met het leven tot meer stress, wat diverse schadelijke reacties met zich meebrengt, zoals hoge bloeddruk en verminderde werking van het immuunsysteem. Gezondheid zou dus kunnen worden bevorderd door mensen gelukkiger te maken.
Latten: „Daarom is het belangrijk om te weten dat vrouwen vaker negatieve emoties voelen en sombere gevoelens hebben dan mannen. Als je vraagt: „Sombert u weleens?” dan zegt 20 procent van de mannen ”ja” en 30 procent van de vrouwen. Bij vrouwen komen bovendien vaker echt depressieve klachten voor. Komt dat doordat ze vaker gezondheidsklachten hebben, zoals ongesteldheid, of is er een andere oorzaak? Komt het verschil in geluk door het man- of vrouw-zijn of door taken en plichten? Voor een samenleving is dat belangrijk om te weten, zodat je gericht maatregelen kunt nemen om mensen gelukkiger te maken.”
Kerkgang
Beleidsmakers zouden ook iets kunnen hebben aan het gegeven dat de inwoners van Drenthe, Friesland en Zeeland het meest tevreden zijn over hun leven. In totaal is 88 procent van de mensen die in dorpen en kleine steden wonen tevreden.
In de grote steden is dat 6 procent minder. Dat komt onder andere doordat de huizen in grote steden relatief kleiner en duurder zijn en er meer (lucht)vervuiling en toerisme is. De woonplaats is echter niet de belangrijkste reden voor de mate van welbevinden. Gezondheid, werk, inkomen, burgerlijke staat en sociale contacten tellen zwaarder.
Dat laatste is mogelijk een belangrijke reden waarom gelovigen iets gelukkiger zijn dan onkerkelijken (86 tegenover 83 procent). En binnen geloofsgemeenschappen zijn de mensen die minimaal eens per week naar de kerk gaan beduidend gelukkiger dan degenen die zelden of nooit gaan. De goede vriendschappen die mensen aan de religie overhouden, zorgen er voor een belangrijke mate voor dat mensen het naar hun zin hebben.
Vangnet
Daarnaast zorgt een religieuze gemeenschap voor een vangnet bij tegenslagen. Een ”hogere macht” geeft een gevoel van veiligheid en houvast, onder meer bij het verwerken van verdriet. Daarnaast gaan religieuze mensen makkelijker om met emoties en halen ze meer voldoening uit het leven. Wel geldt dat hoe welvarender een land is, hoe kleiner het verschil in geluk tussen gelovigen en ongelovigen.