Veel vragen na vliegtuigcrash Egypte
CAÏRO (ANP/RTR/DPA). De vliegtuigcrash op het schiereiland Sinaï is de dodelijkste met een Russisch toestel sinds jaren, maar uren na het ongeluk lijken de 224 doden al bijna vergeten. De belangrijkste vraag die boven de crash hangt: wie of wat is de oorzaak? Verschillende theorieën doen de ronde, waarvan een technisch mankement voorlopig de meest aannemelijke lijkt. Onrust wordt echter veroorzaakt door Islamitische Staat (IS), die claimt het toestel te hebben neergehaald.
Het toestel van de Russische maatschappij Kogalimavia verdween zaterdagochtend van de radar. Het vliegtuig zou korte tijd later weer gesignaleerd zijn in het Turkse luchtruim, maar dat bleek niet te kloppen. Een reddingsploeg vond al snel de brokstukken. Aanvankelijk meldden Egyptische media dat de reddingswerkers stemmen uit het wrak hadden gehoord, maar ook dat klopte niet.
In totaal vonden 221 Russen en drie Oekraïners de dood. Nederlanders waren dus niet aan boord, het ministerie van Buitenlandse Zaken hield het erop „geen aanwijzingen” te hebben dat er Nederlanders in het toestel zaten.
De Airbus A321 was op weg naar Sint-Petersburg vanuit het vakantieoord Sharm-el-Sheikh. Het Russische persbureau TASS meldde dat de piloot de luchtverkeersleiding in Caïro had gevraagd te mogen landen. Er zou iets mis zijn geweest met de apparatuur aan boord. Kort na de melding verloor de verkeersleiding het contact. Na een steile duikvlucht stortte het toestel neer in bergachtig gebied bij Bir Hasana.
De regio Sinaï is erg onrustig. Verschillende groepen jihadisten vechten daar met het Egyptische leger en veiligheidsdiensten. Berichten dat zij het toestel hadden neergeschoten werden met klem ontkend door de autoriteiten. IS maakte die geruchten echter sterker door later op de dag bekend te maken dat hun aanhangers een Russisch vliegtuig met meer dan 220 passagiers hadden neergehaald.
Mocht IS toch de waarheid spreken, dan zal dat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de strijd tegen IS. Vooralsnog weigeren de Russen echter te geloven dat IS het toestel heeft neergehaald. Wat dan wel de oorzaak van de crash is weten de Egyptische en de Russische autoriteiten nog niet. Air France-KLM en Lufthansa nemen in ieder geval het zekere voor het onzekere: zij mijden voorlopig het luchtruim boven de Sinaï-woestijn.