Politiemol kopieerde duizenden pagina’s
DEN HAAG (ANP). Politiemol Mark M. heeft in de jaren dat hij zijn gang kon gaan duizenden pagina’s vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij verkocht de informatie via mail en op USB-sticks aan derden. De politie bevestigde vrijdag berichtgeving daarover van de Volkskrant. Het is nog niet bekend om welke onderzoeken het gaat en wat de schade daaraan is.
Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie erkent dat er fouten zijn gemaakt in de zaak van M., die eind september werd gearresteerd. De 28-jarige man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de screeningsvereisten voldeed. Hij kwam hierdoor in het bezit van autorisaties die niet tijdig weer werden ingetrokken toen hij van de vertrouwensfunctie werd gehaald. Daarmee kon hij in een later stadium op grote schaal politie-informatie blijven inzien.
Korpschef Bouman spreekt van een „dure, maar uiterst leerzame les”. Hij noemt M. de „rotste appel sinds tijden” binnen de politie en „ronduit een smet op ons blazoen”. De politie neemt per direct maatregelen om herhaling te voorkomen. Voor erg gevoelige informatie zijn autorisaties alleen nog mogelijk als twee leidinggevenden toestemming hebben gegeven.
M. begon in 2009 aan de Politieacademie. Daarvoor was na een eerste onderzoek een positief advies gegeven. Maar bij zijn overplaatsing naar een vertrouwensfunctie bij de Dienst Nationale Recherche gaf de inlichtingendienst AIVD na een uitgebreider onderzoek geen Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) af.
M. werd daarop overgeplaatst naar de Dienst Infrastructuur. De autorisatie voor de vertrouwensfunctie werd echter niet ingetrokken. Daardoor kon hij nog steeds bij de vertrouwelijke informatie: zelfs tot 27 september van dit jaar, twee dagen voor zijn arrestatie.
Korpschef Bouman geeft ook een verklaring voor de fouten: „De hoge werkdruk door het voortdurende personeelstekort bij de recherche maakt het in combinatie met de langdurige screeningsprocedure verleidelijk om een collega alvast aan het werk te zetten. Deze zaak maakt op pijnlijke manier duidelijk waarom dit desondanks nooit had mogen gebeuren.”
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) constateert ook dat er „grote fouten zijn gemaakt”. Hij beschouwt de zaak als „zeer ernstig”. Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP laat weten de zaak „dermate ernstig” te vinden dat de bond eerst met de minister wil spreken voordat de bond verder reageert.