Gezonken Flinterstar pas in lente geborgen
BRUSSEL/BARENDRECHT (ANP/BELGA). Het Nederlandse vrachtschip de Flinterstar dat voor de Belgische kust ligt wordt zo goed als zeker pas in het voorjaar geborgen. De zuiderburen willen dat de Nederlandse rederij de miljoenen die de berging kost op zich neemt en daar loopt nog een rechtszaak over.
De berging wordt uitgesteld omdat België daarmee juridisch sterker denkt te staan, zei staatssecretaris Bart Tommelein (Noordzee) vrijdag. Hij vindt dat de Belgische belastingbetaler niet voor de kosten hoeft op te draaien.
Premier Charles Michel vergezelde de staatssecretaris op een mijnenjager bij een bezoek aan het schip, dat bij hoogtij nog net boven het water uitsteekt. De bewindslieden werden bijgepraat over de bergingsscenario’s.
Het schip zakt weliswaar verder weg maar is stabiel, aldus Tommelein. „Uiteraard staan we klaar om in te grijpen als de situatie er ons toe dwingt. Als de rechter op 27 november oordeelt dat België niet langer mag wachten dan wordt de berging direct in gang gezet, verzekerde hij. ,De diensten zijn volop bezig met de voorbereidingen.”
Langs de Belgische en Zeeuwse kust spoelden olieresten aan nadat de Flinterstar ruim drie weken geleden was gezonken voor de kust van Zeebrugge na een aanvaring met een gastanker. Sindsdien is ruim 300 ton olie uit het schip gehaald. Het restant wordt komend weekend opgepompt en loszittende delen worden ontmanteld. Premier Michel bedankte de hulpdiensten. „Mensenlevens zijn gered en een milieuramp is vermeden.”
Bestuursvoorzitter Bart Otto van rederij Flinter begrijpt niet waarom het juridisch geschil met België is ontstaan. Volgens hem is de Belgische wet duidelijk: de aansprakelijkheid van reders is beperkt. „Dit is in veel landen zo om havens aantrekkelijker te maken”, aldus Otto. Het maximale bedrag waarvoor Flinter aansprakelijk kan worden gesteld, is al besteed aan het opruimen van de olie. „Daar zijn wij binnen een dag na de ramp mee begonnen om een milieuramp te voorkomen.” De berging van het wrak is nu voor rekening van België, aldus Otto.