Reformatieherdenking Moerkapelle: Telkens terug naar kern van de zaak
MOERKAPELLE. God heeft gerechtigheid geopenbaard in Zijn Zoon Jezus Christus, als middel tot verzoening. De rechtvaardige leeft uit dat geloof. Toen Maarten Luther dit ontdekte, gingen voor hem de poorten open.
Dat zei ds. W. J. C. van Blijderveen, predikant van de hersteld hervormde gemeente te Moerkapelle, donderdagavond tijdens een door de stichting In de Rechte Straat belegde Reformatieherdenking in Moerkapelle. De hervormde predikant ds. A. J. van den Herik sprak het openingswoord uit. Ds. W. Harinck, predikant van de gereformeerde gemeente, sloot de bijeenkomst. De gezamenlijke herdenking van de drie kerken werd opgeluisterd door koorzang van het christelijk gemengd koor Asaf uit Moerkapelle onder leiding van Rien van der Werff, begeleid door organist Erik van der Knijff.
Aangekoekt
Waarover gaat het in de Reformatie en waarom herdenken we die? vroeg ds. Van den Herik. „Hoe kon het zover komen dat de aflaathandel in de Roomse Kerk het Woord van God onder een laag stof bedekte, waardoor de kern van dat Woord helemaal was verdwenen?” De kern van dat Woord was met van alles omgeven en helemaal aangekoekt, zo zei de hervormde predikant.
Hoeveel jongeren weten nog waar het in de Reformatie om ging? „Als je er met hen over doorspreekt, gaat het hen wel dagen. Daarom is het nodig dat we ieder jaar weer teruggaan naar de kern van de zaak en zien waar het in de Reformatie om ging.”
Hoe word ik rechtvaardig voor God? Hoe krijg ik vergeving van zonden? Luther worstelde met die vragen, aldus ds. Van Blijderveen. „Hij haatte de gerechtigheid van God. Hij kon een God Die zondaren straft, niet liefhebben. Tot hij oog kreeg voor Gods gerechtigheid en ontdekte dat de rechtvaardige leeft door het geloof, uit genade, als een geschenk van God.”
Als God met ons in het gericht gaat, is er niemand rechtvaardig voor Hem. Ds. Van Blijderveen: „Niemand van ons ontkomt daaraan. Zegt u daar amen op?” Je kunt voor God niet rechtvaardig zijn door goed te leven en evenmin door alles wat wij voor Hem meebrengen, stelde hij. „God vraagt volmaaktheid. Hij heeft ons goed gemaakt. Zo wil Hij ons hebben. Maar wij wilden dat niet en hebben ons van Hem losgescheurd. Zo maakt het minste krasje op ons leven ons onvolmaakt voor Hem.”
Abraham
Maar God heeft gerechtigheid geopenbaard in Zijn Zoon. Die gerechtigheid wordt ons toegerekend, vervolgde de predikant.
Hij wees ook op Abraham, over wie Paulus spreekt in Romeinen 4: Abraham geloofde God en het is hem gerekend tot rechtvaardigheid. „Abraham klemde zich vast aan het woord van de belovende God. Denkend aan die oude geschiedenis worden we meegenomen naar het kruis. Daar wordt de rechtvaardigheid ons toegerekend”, aldus ds. Van Blijderveen.
„Zo krijgt het woord gerechtigheid betekenis in ons leven”, zei ds. Harinck in zijn slotwoord. „Gerechtigheid was er in het paradijs, wij hebben er ongerechtigheid van gemaakt, maar Jezus rekent ons weer gerechtigheid toe.”