„Uitvoering Participatiewet snel verbeteren”
DEN HAAG (ANP). Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) laat onderzoek doen naar de problemen bij de Participatiewet, die ingevoerd is om de komende 11 jaar 125.000 arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen.
De wet is op 1 mei dit jaar ingegaan, maar er zijn vooralsnog veel (bureaucratische) problemen met de uitvoering. De Tweede Kamer maakt zich daar grote zorgen over.
Als de uitvoering niet beter wordt, wordt de Participatiewet een drama, zei Carola Schouten (ChristenUnie) in een Kamerdebat. Pieter Heerma (CDA) waarschuwde dat het draagvlak voor de wet snel aan het wegvallen is. Volgens Sadet Karabulut (SP) zijn er nog nauwelijks banen bijgekomen. Klijnsma zei daarop dat ze gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en organisaties van werkgevers en werknemers heeft gevraagd om „als de drommel” met oplossingen te komen.
Van de 125.000 extra banen moet de overheid er 25.000 leveren. Bedrijven met meer dan 25 werknemers die het quotum voor arbeidsgehandicapten niet halen, kunnen vanaf 2017 een boete krijgen.
De extra banen zijn bedoeld voor personen die door een geestelijke of lichamelijke beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Eind 2016 wordt voor het eerst gekeken of de beloofde banen er ook echt zijn gekomen. Dan geldt een percentage van 1,25 procent. Dat betekent dat een bedrijf met duizend werknemers dus 12,5 fte moet hebben aan mensen met een arbeidsbeperking.