De grote vijand van Bijbellezen: tijdgebrek
Een groot aantal reformatorische jongeren leest regelmatig in het Woord van God. Anderen doen dat vrijwel nooit. In ieder geval is duidelijk dat er veel vragen leven over persoonlijk Bijbellezen. Een aantal (anonieme) reacties van jongeren op het onderzoek.
Hoe jongeren de Bijbel lezen
Heel wat jongeren blijken op vaste momenten uit de Bijbel te lezen: meestal ’s morgen en ’s avonds. Vaak gebruiken ze daarbij een dagboekje. Iemand schrijft dat hij of zij één keer per week –„op mijn vrije dag”– met een studiebijbel en een opschrijfboekje wat dieper op een Bijbeltekst ingaat. Andere jongeren geven aan door het gebruik van de kanttekeningen bij de Statenvertaling, de Bijbel met uitleg (BMU) of de jongerenbijbel in de Herziene Statenvertaling (HSV) de Bijbeltekst beter te begrijpen.
Een aantal jongeren maakt gebruik van digitale hulpmiddelen. „Ik lees op de Bijbelapp. En af en toe nog in mijn papieren Bijbel”, schrijft iemand. Een ander: „Ik heb een app gedownload en dan krijg ik een berichtje met een Bijbeltekst; die lees ik voor mezelf en daar denk ik dan over na.” Een meisje leest hetzelfde dagboek als haar vriendin. „We bespreken het na op WhatsApp. Zorgt voor goede gesprekken!”
„Ik heb geen tijd”
Tijdgebrek is de grote vijand van Bijbellezen. Veel jongeren worstelen ermee om een goed moment te vinden om Gods Woord te openen. „Ik neem te weinig tijd voor Bijbellezen”, geven meerdere jongeren eerlijk aan. „Door drukte vergeet ik het en ’s avonds val ik in slaap met m’n Bijbel in de handen”, schrijft iemand. „Ik zou dit graag willen veranderen.”
Heel wat jongeren zeggen behoefte te hebben aan meer structuur. „Ik zou bewuster, meer en met meer regelmaat willen Bijbellezen”, zegt iemand. Een ander: „Doordat ik niet echt een structuur heb in het lezen (qua tijd en hoeveelheid), merk ik dat Gods Woord een niet groot genoeg deel van mijn leven inneemt.”
Wat heb ik eraan?
Sommige jongeren geven aan veel van de Bijbel te leren of er moed uit te putten. „Ik lees een stukje en vraag mezelf af wat er eigenlijk de boodschap van is.” Maar soms blijkt het erg lastig om te zien wat je „concreet met de tekst” kunt. „Dan lees ik die wel, maar het komt dan niet echt binnen.” Een ander: „Ik zou de Bijbel meer willen toepassen in de dagelijkse praktijk.”
„Eigenlijk zou ik…”
„Ik zou graag meer willen Bijbellezen en tijd nemen voor God”, zo luiden diverse reacties. Heel veel jongeren geven aan dat ze beter, vaker of langer zouden willen Bijbellezen. „Het gaat over het eeuwige na het tijdelijke, dus zou ik er veel meer tijd in moeten stoppen”, vindt iemand. „Een persoonlijke relatie is alleen mogelijk als je er een hoop tijd en energie in stopt”, stelt een ander. „Dit is iets wat ik te vaak laat liggen. Ondanks dat het besef van Gods liefde en genade er wel is.”
Andere jongeren vinden het eigenlijk wel goed zoals het gaat. „Ik denk dat er mensen zijn die nog minder in de Bijbel lezen”, vermoedt een tiener.
Een ander heeft net een frisse start gemaakt: „Ik wil honger krijgen naar Gods Woord en er elke dag uit lezen, daar ben ik gisteren mee begonnen.”