Politiek

VVD en PvdA willen betere financiële verantwoording van scholen

DEN HAAG. De Tweede Kamer vindt dat scholen meer verantwoording moeten afleggen van de extra miljoenen die ze krijgen voor bepaalde doelen, zoals het aanstellen van extra leraren en verbetering van het reken­onderwijs.

Redactie politiek
29 October 2015 11:43Gewijzigd op 15 November 2020 22:55
Minister Bussemaker. beeld ANP
Minister Bussemaker. beeld ANP

Dat bleek woensdag tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting 2016 in de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Duisenberg sneed de kwestie aan. PvdA en SP sloten zich erbij aan; zij hadden in een eerder stadium ook al vragen over deze kwestie.

De aanleiding voor de discussie is de 150 miljoen euro die de Kamer ter beschikking stelde voor de aanstelling van 3000 leraren. De Kamer vreest dat de scholen het geld voor andere doelen gebruikten. Verder zou de Kamer graag meer resultaten hebben gezien van de honderden miljoenen die zijn verstrekt voor verbetering van het rekenonderwijs.

Het overheidsgeld voor scholen komt nu allemaal in een algemene pot en die mogen dat naar eigen inzicht besteden. De VVD wil dat het kabinet gaat kijken naar alternatieven voor deze financiering. Duisenberg wil in ieder geval niet terug naar de situatie in de jaren negentig van de vorige eeuw, toen scholen via bonnetjes verantwoording moesten afleggen van hun uitgaven. Bij vrijheid hoort volgens de liberaal „transparantie en verantwoordelijkheid.”

ChristenUnie en SGP zijn geen voorstander van een nieuw financieringssysteem. Ze vinden dat scholen ruimte moeten houden voor eigen beleid. Volgens ChristenUniefractievoorzitter Slob is het duidelijk waarom de extra miljoenen vooralsnog niet het gewenste resultaat opleverden. „Ik zou Duisenberg daarom willen meegeven gewoon eens te kijken welk achterstallig onderhoud er is, en vervolgens de financiële vloer onder de scholen wat steviger te maken in plaats van ze bang te maken dat opeens weer alles op zijn kop wordt gezet.” SGP-Kamerlid Bisschop suggereerde om scholen te vragen in hun jaarverslag verantwoording af te laten leggen van bepaalde extra geldstromen.

Opvang

PvdA-Kamerlid Ypma vindt dat over uiterlijk vijf jaar in elke wijk minstens een school moeten zijn waar onderwijs en opvang geïntegreerd zijn en waar het normaal is dat kinderen zeker drie dagen per week van ’s ochtends tot ’s avonds laat naar school kunnen gaan. „Over uiterlijk tien jaar, maar liever veel eerder, zou dat overal normaal moeten zijn”, aldus Ypma. Ze sprak in dit verband over „prehistorische schooltijden.”

CDA-Kamerlid Rog wil weten wat minister Bussemaker gaat doen om de instroom in het hbo te vergroten. Door invoering van het leenstelsel meldden zich dit jaar 7000 minder studenten aan. Het CDA is altijd tegen het nieuwe stelsel geweest, waardoor studenten niet langer een gratis basisbeurs krijgen.

SGP-Kamerlid Bisschop liep in zijn bijdrage vooruit op de discussie over de toekomst van de vrijheid van onderwijs. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil bij de stichting en financiering van scholen niet langer rekening houden met de levensbeschouwelijke richting van de scholen. Bisschop wil onder meer een maatschappelijk debat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer