Kerk & religie

VKB-voorzitter: Geld mag niet bepalen waarheen de Geest waait

DORDRECHT. Verrast was hij niet door het nieuws, woensdag, dat gemeenten binnen de Protestantse Kerk in Nederland bij elkaar wellicht 1 miljard euro op de bank hebben staan. Mr. P. A. de Lange, voorzitter van 
de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB): „Het zal eerder zo’n 2 miljard euro zijn.”

Reinald Molenaar
29 October 2015 11:12Gewijzigd op 15 November 2020 22:55
beeld RD
beeld RD

Er moet een investeringsmentaliteit komen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), aldus dr. Marten van der Meulen van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in het rapport ”Krimpende middelen en toch vitaal”, dat gisteren verscheen. „Een veel te grote sprong”, vindt mr. P. A. de Lange. „Het woord investeringsmentaliteit klinkt mij ook te financieel in de oren. Het gaat in de kerk om meer dan geld. Wat hier speelt, is het verdelingsvraagstuk.”

De VKB onderscheidt vier werkterreinen waarop een kerkelijke gemeente goed moet scoren voor een gezond en professioneel kerkbeheer: mensen, geld, organisatie en gebouwen. De Lange: „Als je bijvoorbeeld wel geld hebt maar je hebt geen mensen, dan kom je tot niets.”

Er is meer geld dan veel mensen dachten.

„De genoemde bedragen verrassen mij niet. Gezien het feit dat de gemeenten in Zuid-Holland alleen al 400 miljoen euro op de bank hebben staan, denk ik eerder dat de gemeenten bij elkaar zelfs 2 miljard euro op hun rekeningen hebben.

Gemeenten hebben ”geen geld” vaak als drogreden gebruikt. Dat kan nu niet meer. Maar, geld of geen geld, denk eerst en vooral vanuit het Evangelie en niet vanuit geld.”

Het opheffen of inkrimpen van predikantsplaatsen is een doodlopende weg, stelt het rapport ”Krimpende middelen en toch vitaal”. Dat vindt ook mr. De Lange.

Maar gemeenten moeten wel geld en leden hebben om te kunnen beroepen.

„Een goede predikant brengt zijn eigen wedde mee. We hoeven niet alleen uit te gaan van dalende lijnen. Een predikant geeft een gemeente een bepaald elan. Daarom is het ook noodzaak om juist naar de couleur locale te kijken en uit te gaan van de autonomie van de plaatselijke gemeente.”

Een regionaal investeringsfonds is dus geen optie?

„We hebben al iets vergelijkbaars in de kerk: de Stichting Kerkelijk Grootboek, waarbij kerkelijke gemeenten kunnen sparen, financieren en hun betalingsverkeer laten verzorgen. Ook de solidariteitskas biedt mogelijkheden voor noodlijdende gemeenten.

Het lijkt mij echter absurd om gelden van de ene gemeente zomaar naar de andere gemeente te sluizen. Dan bepaalt het geld als het ware waarheen de Geest waait, dat kan niet de bedoeling zijn in de kerk.”

Wat zou u gemeenten met veel geld in kas adviseren?

„Ik zou hun een vraag willen stellen. Nu is jullie zo veel toevertrouwd aan talenten; wat vraagt de Heer hiermee van jullie? Het is een geestelijke vraag. Ik ben benieuwd naar de antwoorden. We moeten onze talenten immers niet begraven, we moeten als kerk diaconaal en missionair present zijn in de samenleving.”


Lees ook:

PKN Noord-Nederland heeft 150 miljoen euro op de bank

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer