„Beloon aanstellen oudere werknemers”
Ruim de helft (53 procent) van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zou zeker oudere werknemers aannemen, als de overheid het in dienst hebben van ouderen fiscaal aantrekkelijk maakt.
Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde enquête die onderzoeksbureau TNS NIPO heeft gehouden in opdracht van de Stichting Maatschappelijk Ondernemen van MKB-Nederland (Stimo).
Vier op de vijf middelgrote en kleine bedrijven hebben ouderen in dienst. Onder zorginstellingen en ondernemingen in de maatschappelijke dienstverlening ligt dat op respectievelijk 95 en 97 procent. Ouderen zijn in deze peiling veertigplussers.
De meeste ondernemers (83 procent) ondervinden geen problemen bij het in dienst houden van veertigplussers. Dat is waarschijnlijk de reden dat ruim de helft geen specifieke maatregelen heeft getroffen voor oudere werknemers. Zijn die er wel, dan gaat het om zaken als extra vrije dagen, aangepaste werktijden of taakverlichting.
Een voordeel van ouderen is dat zij veel kennis en ervaring hebben, vindt een ruime meerderheid van de ondervraagden. Voor driekwart van de bedrijven zijn ouderen en jongeren even waardevol voor het bedrijf. De deelnemers aan de enquête vegen vooroordelen van tafel als zouden ouderen zich onvoldoende inzetten om mee te komen, minder productief zijn en zich vaker ziek melden. Wel beamen zij dat ouderen minder flexibel zijn en zich moeilijker kunnen aanpassen aan nieuwe technologieën.
Door de vergrijzing is de deelname van ouderen op de arbeidsmarkt van groot belang, aldus Stimo. Het aantal vijftigplussers dat werkt is de afgelopen vijf jaar al toegenomen. ”Leeftijdsbewust” personeelsbeleid is daardoor belangrijk geworden. Werkgevers zouden dat meer moeten beseffen en maatregelen moeten nemen.