Kerk & religie

NBG-festival focust op kinderen en jongeren

UTRECHT. Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) focust dit najaar op het doorgeven van de Bijbel aan komende generaties. Ook op het Bijbelfestival, dat het NBG zaterdag in Utrecht organiseerde, was er veel aandacht voor jeugd en kinderen.

Van een medewerker
26 October 2015 09:34Gewijzigd op 15 November 2020 22:49
Het nieuwe kinderblad Alef. beeld RD
Het nieuwe kinderblad Alef. beeld RD

Zo’n 3200 bezoekers –meer dan de helft was jonger dan achttien jaar, vulden de hallen van De Fabrique, een voormalige mengvoederfabriek. Zij namen deel aan spelletjes, luisterden naar zanguitvoeringen en volgden diverse workshops.

Tijdens het Bijbelfestival werd Alef, een nieuw Bijbelblad voor kinderen, gepresenteerd. Alef –volgens de omslag een „vrolijk Bijbelmagazine”– wil kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar helpen bij het zelf lezen van de Bijbel. Behalve spannende Bijbelverhalen staan er in het Bijbelblad ook vragen, puzzels, weetjes, opdrachten en proefjes.

Samenleesbijbel

Tijdens het Bijbelfestival werd er aandacht gevraagd voor de onlangs door het NBG uitgebrachte Samenleesbijbel. De Samenleesbijbel is geen gewone kinderbijbel, maar een Bijbeluitgave van de Bijbel in Gewone Taal (BGT), aangevuld met zo’n 500 extra bladzijden met tekeningen, verwerkingsmateriaal en liedjes. De Samenleesbijbel wil kinderen in gezinsverband de Bijbel laten ontdekken.

Tijdens de zogenoemde Samenleesbijbelshow werden er enkele Bijbelpassages voor het voetlicht gehaald: de schepping, de geschiedenis van Abraham en de gelijkenis van het verloren schaap. Er werden ook liederen gezongen die speciaal voor de Samenleesbijbel zijn gemaakt. Het duo Elly & Rikkert zong zijn bekende Bijbelliederen.

In de workshop ”Jij als gelovige ouder” van Frida Pol van stichting Timotheüs stond de geloofsoverdracht centraal. Volgens haar hebben christelijke ouders in toenemende mate moeite met het doorgeven van het geloof. Vele jonge ouders vragen om hulp.

Voorbeeld

Aan de hand van Deuteronomium 6 legde Pol uit dat bij geloofsoverdracht niet alleen „goede inprentmethoden en inwijdingsrituelen” belangrijk zijn, maar ook persoonlijk geloof. Kinderen letten goed op het voorbeeld dat hun ouders geven en of deze „van binnenuit met Gods vuur bezield zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer