Appeldag LCJ: Getrokken door koorden van Gods liefde
AALSMEERDERBRUG. ”Gods wil, jouw rode draad?”, zo luidde zaterdag in Aalsmeerderbrug het thema van het LCJ-appel voor jongeren van zestien jaar en ouder. Kees van Vianen: „Onze wil is in strijd met Gods wil. Het is daarom een wonder als God jou trekt met Zijn koorden van liefde, en zo je leven verandert. De Heere is gaarne vergevend, Hij kan je zonde aan.”
Met deze woorden opent de directeur van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken de middag. De jongeren zien vervolgens in een korte film hoe een brugwachter voor een ingrijpend dilemma komt te staan. Zijn zoon is tussen de raderen van de spoorbrug gevallen en de trein komt juist aansnellen. De brugwachter maakt de onmogelijke keuze om zijn zoon te laten sterven om zo het leven van de mensen in de trein te behouden. De mensen in de trein rijden het brugwachtershuis onbekommerd en onwetend voorbij.
In zijn appelwoord aan de jongeren toont ds. W. E. Klaver aan dat mensen vaak net zo onbekommerd zijn wanneer het om Gods genade gaat. „Heb jij al ontdekt dat het in jouw leven zo vaak gaat om jezelf? Dat die rode draad van Gods wil helemaal niet zo verweven is met onze wil? Dat het eerder een stippellijn is? Gods wil komt heel vaak tot ons. Je hoeft er niet naar te raden. Waarom heeft Hij anders zo’n dik boek aan je gegeven? Ben je al eens getroffen door de liefde van God?”
De predikant uit Scheveningen roept de jongeren ertoe op om geen halfslachtig leven te leiden, zoals de rijke jongeling deed.
Zelf keuzes maken
Ds. R. van Kooten spreekt over ”Gods wil in jouw leven”. Jongeren hebben zelf een grote verantwoordelijkheid, vindt de hersteld hervormde predikant uit Apeldoorn. „Pas stuurde een meisje me weer zo’n vraag: „Moet ik nu hbo-v gaan doen of toch hbo-rechten kiezen? Ik heb gezocht in m’n Bijbel maar ik krijg maar geen antwoord.” Nee, dat krijg je ook niet. God wil dat je het zelf gaat bepalen. Hij wil niet dat we geestelijk kleuters blijven, maar dat we zelf keuzes leren maken in zaken waarin Hij ons verantwoordelijkheid heeft gegeven.”
Met een voorbeeld uit Handelingen 16 laat ds. Van Kooten zien dat ook voor de apostelen de wil van God niet altijd duidelijk was. „Kijk naar Paulus. Eerst lijkt de zendingsreis goed te gaan. Gemeenten worden bevestigd in hun geloof. Maar de weg naar Frygië wordt geblokkeerd, en ook de weg naar Bythinië. Paulus kijkt rustig of er een deur dichtgaat of dat er een deur geopend wordt. Dan komt er een visioen. Als volwassen kind van God en met zuivere motieven trekt Paulus de conclusie: op naar Macedonië. Onderweg hebben ze de wind in de rug, het gaat goed, de apostelen kijken elkaar aan en steken de duimen omhoog: we zijn op de goede weg. Er is helemaal geen Macedonische man die op hen wacht, wel een vrouw. De eerste man die ze ontmoeten, zorgt ervoor dat ze in de gevangenis terechtkomen.”
Aan het einde van de appeldag wordt de opbrengst van de landelijke actie bekendgemaakt. Jongeren van verschillende jeugdverenigingen hebben samen in totaal 111.148 euro opgebracht voor Stichting Tot Heil des Volks en het LCJ.