Buitenland

Oud-premier Blair: Inval Irak droeg bij aan opkomst IS

LONDEN (AP). De vroegere Britse premier Tony Blair erkent dat de opkomst van de extremistische groep Islamitische Staat in het Midden-Oosten voor een deel te wijten is aan de inval in Irak in 2003. Maar hij blijft erbij dat het ten val brengen van de Iraakse dictator Saddam Hussein juist was.

26 October 2015 07:03Gewijzigd op 15 November 2020 22:48
Blair. Beeld AFP
Blair. Beeld AFP

In een interview met CNN dat zondag werd uitgezonden zei Blair dat er ‘elementen van waarheid’ zitten in de bewering dat de oorlog in Irak de opkomst van IS heeft veroorzaakt. „Natuurlijk, je kunt niet zeggen dat degenen onder ons die Saddam in 2003 verwijderden geen verantwoordelijkheid dragen voor de toestand in 2015”, zei Blair. De oud-premier voegde eraan toe dat de opstanden van de Arabische Lente die in 2011 begonnen ook hebben bijgedragen aan de opkomst van IS in Syrië en Irak. Het ‘sektarische beleid’ van de door sjiieten geleide Iraakse regering speelde ook een rol, zei hij.

Blair bleef erbij dat het verwijderen van Saddam juist was, maar hij verontschuldigde zich, niet voor het eerst, voor feilen in de planning voor ná de oorlog.

Tussen 2003 en 2009 sneuvelden 179 Britse militairen in Irak. In 2009 werd een openbaar onderzoek naar fouten en beslissingen in de voorbereiding en de uitvoering van de oorlog geopend, maar de bevindingen moeten nog worden uitgebracht. De publicatie laat op zich wachten omdat mensen die in het rapport fouten worden aangewreven, eerst nog de kans op weerwoord moet worden gegeven. Critici van de oorlog denken dat de conclusie zal luiden dat Blair vastbesloten was de invasieplannen van de Amerikaanse president George W. Bush te steunen, ongeacht of dit door het publiek, het parlement of de wet werd ondersteund.

In het interview zegt Blair dat het na hem gevoerde Britse beleid in het Midden-Oosten ook geen succes was. „Wij hebben geprobeerd in te grijpen en troepen op de grond te zetten in Irak. Wij hebben geprobeerd in te grijpen zonder troepen in te zetten in Libië. En wij hebben geprobeerd helemaal niet in te grijpen en wel een regimeverandering te eisen in Syrië. Het is voor mij niet duidelijk, ook als ons beleid (in 2003) niet werkte, of het later gevoerde beleid beter werkte.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer