Binnenland

„Politieke druk bij niet vervolgen Karremans”

AMSTERDAM (ANP). Nabestaanden van enkele slachtoffers van de val van Srebrenica in 1995 zijn naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gestapt met een klacht tegen Nederland. Volgens hen is de rol van toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans in het drama niet goed onderzocht en is politieke druk uitgeoefend om vervolging te voorkomen. Dat hebben de advocaten Liesbeth Zegveld en Tomasz Kodrzycki bekendgemaakt.

26 October 2015 07:13Gewijzigd op 15 November 2020 22:48

De nabestaanden van drie slachtoffers van het bloedbad in Bosnië vinden dat Karremans en zijn ook plaatsvervanger Rob Franken medeplichtig zijn aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Het Openbaar Ministerie besloot in 2013 de Dutchbatleiding niet te vervolgen omdat die geen blaam trof. Het gerechtshof in Arnhem sloot zich daar dit jaar bij aan.

Maar Zegveld en de nabestaanden zijn het er niet mee eens. Ze vinden het onderzoek door het OM niet onafhankelijk. „Het ministerie van Defensie heeft gedurende de hele procedure ongeoorloofde druk uitgeoefend om niet te vervolgen”, schrijven de advocaten in de klacht. Ze zien tekenen van politieke invloed. „Het kostte het OM onnodig lang om tot een beslissing te komen, met lange onverklaarbare periodes waarin niets gebeurde. Ook besloot het OM niet te vervolgen, tegen het advies in van de reflectiekamer van het OM en twee hoofdofficieren”, aldus Zegveld en Kodrzycki.

De advocaten zeggen ook dat de beklagkamer van het hof in Arnhem niet onafhankelijk was. Die rechters beslisten dit jaar dat het OM Karremans en Franken definitief niet hoefde te vervolgen. Eén van de rechters was militair. Volgens de advocaten is de Dutchbatleiding in bescherming genomen.

De klacht is gedaan namens Hasan Nuhanovic, toen tolk van Dutchbat, en de nabestaanden van Rizo Mustafic (elektricien van Dutchbat). Mustafic en de broer en vader van Nuhanovic verbleven op de basis van Dutchbat, maar kwamen in handen van Bosnische Serviërs. Die vermoordden de mannen buiten de compound.

Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat „beschuldigingen dat Defensie invloed uitoefent op de rechtsgang volkomen uit de lucht zijn gegrepen”. Het OM en de rechter zijn onafhankelijk, aldus een Defensiewoordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer