Kerk & religie

Joden in Iraaks-Koerdistan krijgen eigen raad

ERBIL. In Iraaks-Koerdistan is deze week tot veler verrassing een speciale raad opgericht die de Joodse gemeenschap moet vertegenwoordigen.

Van onze correspondent
23 October 2015 10:19Gewijzigd op 15 November 2020 22:46
Erbil. Beeld Jaco Klamer
Erbil. Beeld Jaco Klamer

Eerder deze maand organiseerde het Middle East Research Institute (MERI) in Erbil, de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan, een discussie over de situatie van etnische en religieuze minderheden in het land.

Vervolgens publiceerde het MERI een rapport over de bescherming van minderheden, waarin de aanbeveling wordt gedaan om speciale raden of commissies voor ze op te richten. Zo zouden bijvoorbeeld raden voor jezidi’s, christenen en aanhangers van het bahai garant moeten staan voor de bescherming van de rechten van deze religieuze groeperingen. Het parlement van Iraaks-Koerdistan had overigens in mei al een wet van deze strekking aangenomen.

Deze week meldde het Koerdische ministerie van Religieuze Zaken tot veler verrassing dat er een speciale raad is opgericht die de Joodse gemeenschap gaat representeren. Sherzad Omar Mamsani is benoemd tot voorzitter van de raad. Mamsani, die Koerdisch is, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Joodse grootouders heeft. Vermoedelijk geldt dit overigens ook voor andere Koerden in Irak, die daar echter liever over zwijgen. De nieuwe Joodse raad heeft daarom onder meer de taak Koerden bij te staan die hun Joodse wortels willen onderzoeken.

Het ministerie gaf de nieuwe raad nog een paar opdrachten mee. Zo wil Iraaks-Koerdistan werk maken van de restauratie van synagogen en andere Joodse heiligdommen, die vrijwel alle in een verregaande staat van verval verkeren. Ook dient de raad een brugfunctie te vervullen tussen Iraaks-Koerdistan en Joden van Koerdische afkomst. Hun aantal wordt door deskundigen geschat op een aantal tussen de 150.000 en de 300.000. De meesten wonen in Israël. Zo was ook de voormalige Israëlische minister van Defensie Yitzhak Mordechai van Koerdische origine.

Volgens Mariwam Naqshbandi van het ministerie van Religieuze Zaken leven er tevens honderden families in Iraaks-Koerdistan die zich voor de buitenwacht bekeerd hebben tot de islam, maar heimelijk vasthouden aan hun Joodse geloof.

De regeringen van Irak en Iran hebben inmiddels negatief gereageerd op de oprichting van de Joodse raad in Iraaks-Koerdistan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer