Kerk & religie

„Protestantse Kerk mag niet zwijgen in klimaatdebat”

LUNTEREN. Het probleem van mondiale klimaatverandering is groter dan ooit. Wanneer de schepping, het leven en de menselijke waardigheid in het geding zijn, mag de kerk niet zwijgen.

Redactie kerk
21 October 2015 20:59Gewijzigd op 15 November 2020 22:44
Beeld AFP
Beeld AFP

Dat schrijft scriba dr. A. J. Plaisier in een brief die generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) volgende maand in Lunteren bespreekt.

Het thema duurzaamheid staat hoog op de agenda vanwege de klimaattop in december in Parijs. De landelijke kerkvergadering bespreekt onder meer de verklaring van de Raad van Kerken, die eerder dit jaar de Nederlandse overheid opriep zich maximaal in te spannen om in internationaal verband tot een ambitieus en bindend klimaatakkoord te komen. Mgr. G. J. N. de Korte, bisschop van Groningen-Leeuwarden, zal tijdens de synode de klimaatencycliek ”Laudato Si” van paus Franciscus presenteren.

Klimaatopwarming is misschien wel de grootste uitdaging waar de mensheid nu voor staat, schrijft dr. Plaisier in de brief, die vorige week naar alle kerkenraden is verstuurd. „Gegeven de verdergaande opwarming van de aarde zal de zorg om de schepping hoog in het vaandel geschreven moeten worden. Als geloofsgemeenschap zijn we een oefenplaats waarin we elkaar hierin kunnen aanmoedigen en met elkaar daadwerkelijk stappen kunnen zetten om bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 te verminderen.”

Elke lokale geloofsgemeenschap zou actie moeten ondernemen, vindt dr. Plaisier. Dat kan bijvoorbeeld door het kerkgebouw te verduurzamen, isolatie te verbeteren, over te stappen op LED-verlichting of zonnepanelen te installeren. Kerk in Actie, de diaconale tak van de Protestantse Kerk, heeft een zogenoemde toolkit en een startpakket ontwikkeld waarmee kerken concreet aan de slag kunnen.

Nationale synode

De generale synode bespreekt daarnaast de vraag of de Protestantse Kerk zich officieel laat afvaardigen naar een overleg volgend jaar om eventueel tot een „verbond van kerken” te komen. De stuurgroep nationale synode riep de kerken in juni op te komen tot een federatie. Daarbij gaat het onder meer om het besef dat de deelnemende kerken „één zijn, ook al kunnen zij vooralsnog organisatorisch niet één kerk zijn.”

De Protestantse Kerk ziet een rol weggelegd voor de nationale synode bij het zetten van stappen richting kerkelijk eenheid. „Het door de stuurgroep nationale synode aangereikte model van federatie kan daarbij dienst doen.”

Het is het moderamen van de Protestantse Kerk echter niet duidelijk of het doel van de federatie van kerken „wederzijdse erkenning” inhoudt of het komen tot een gezamenlijke synode. Ook vraagt de kerk zich af op wie het „krachtig getuigenis” van een federatie gericht is: „kerken die om wat voor reden dan ook (nog) niet meedoen, of in de samenleving?”

De Protestantse Kerk voert ook gesprekken met de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken en de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland. De voortgang van deze besprekingen staat waarschijnlijk begin volgend jaar op de agenda, zo blijkt uit een ander rapport dat de synode volgende maand bespreekt.

De landelijke kerkvergadering komt op 12 en 13 november bijeen in congrescentrum De Werelt in Lunteren. De synodeleden behandelen dan ook het rapport ”Kerk 2025: waar een Woord is, is een weg”. In het vierjaarlijks verslag van het generale college voor de visitatie, waarover de synode zich ook buigt, gaat het vooral om het geestelijk leven in de gemeente, de problematiek van de steeds kleiner wordende gemeenten, en de positie van predikant en kerkenraad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer