Buitenland

Dag zonder aanslagen: Is het geweld in Israël nu voorbij?

JERUZALEM. Israël beleefde maandag een dag zonder aanslagen. Maar het is nog veel te vroeg om te zeggen of de huidige terreurgolf op zijn retour is.

Alfred Muller
20 October 2015 10:27Gewijzigd op 15 November 2020 22:42
Israëlische burgers wapenen zich tegen het toenemende geweld. Lokale media meldden een toename van het aantal aanvragen voor wapenvergunningen. Ook het aantal deelnemers aan schietcursussen stijgt. beeld EPA
Israëlische burgers wapenen zich tegen het toenemende geweld. Lokale media meldden een toename van het aantal aanvragen voor wapenvergunningen. Ook het aantal deelnemers aan schietcursussen stijgt. beeld EPA

De verscherpte veiligheidsmaat­regelen in Jeruzalem lijken vruchten af te werpen. Met name in de grensgebieden tussen Joodse en Arabische wijken zijn veel agenten op de been. Zij hebben bovendien assistentie gekregen van soldaten – iets wat zeer ongebruikelijk is.

De politie heeft wegversperringen opgericht op wegen die de Arabische wijken met de Joodse wijken verbinden. Door de controles kost het de Palestijnen meer tijd om hun bestemming te bereiken. Dat is niet alleen lastig voor de Palestijnen zelf, maar ook voor Israëliërs. Israëlische ziekenhuizen en het openbaar vervoer hebben bijvoorbeeld Palestijnen in dienst.

Dat de veiligheidsmaatregelen zich vooral op Jeruzalem richten, is geen wonder. Tot eind vorige week werd ongeveer driekwart van de aanslagen uitgevoerd door jonge Palestijnen uit Oost-Jeruzalem.

Maar de afgelopen dagen raakte ook de stad Hebron bij de geweldsgolf betrokken. In deze stad geniet de radicaalislamitische Hamasbeweging veel steun. Het lijkt erop dat georganiseerde groepen bij de gewelddadigheden betrokken proberen te raken.

De huidige crisis heeft echter nog niet de kenmerken van een nieuwe intifada (Palestijnse volksopstand). De participatie van de Palestijnse bevolking bij de demonstraties is daarvoor te gering. Anders dan bij de eerste intifada (1987-1993) en de tweede (2000-2004) willen verreweg de meeste Palestijnen nu gewoon doorgaan met hun dagelijks leven.

Palestijnse leiders laten intussen gemengde boodschappen horen. Aan de ene kant prijzen ze de geweldplegers. Aan de andere kant ondernemen Palestijnse troepen pogingen om botsingen te tussen Palestijnse demonstranten en het Israëlische leger voorkomen. Bovendien functioneert de veiligheidssamenwerking nog: Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen telefoneren voortdurend met elkaar.

Hoewel Israëlische en Palestijnse leiders maatregelen nemen, is de wortel van het probleem nog niet aangepakt. Palestijnse jongeren zijn wanhopig omdat ze voor zichzelf geen toekomst zien, en radicaalislamitische groepen roepen op tot geweld. Het is daarom te vroeg om te zeggen dat de geweldsgolf voorbij is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer