Oliebazen roepen op tot klimaatakkoord
PARIJS. De CEO’s van de tien grootste Europese olie- en gasbedrijven lanceren een opmerkelijke oproep voor een effectief klimaatakkoord in Parijs later dit jaar. Milieuverenigingen doen de oproep af als een charmeoffensief.
CEO’s van onder meer BP, Royal Dutch Shell, Total en Statoil behoren tot de ondertekenaars van de verklaring. Ze erkennen dat de huidige uitstoot van broeikasgassen niet strookt met de doelstelling om de opwarming onder de 2 graden Celsius te houden.
De CEO’s wijzen op inspanningen die de olie- en gassector al heeft gedaan. Ze beloven ook samen te werken om bijvoorbeeld het affakkelen van gas –het verbranden van aardgas bij de productie van olie– te verminderen. Tegelijk breken de bedrijfsleiders een lans voor olie en gas als onderdeel van de oplossing, bijvoorbeeld als alternatief voor het nog meer vervuilende steenkool. Ze blijven ook hopen op een doorbraak in het afvangen en opslaan van CO2 (CCS).
De oliebedrijven spreken zich uit in de aanloop naar de internationale klimaatconferentie die eind dit jaar in Parijs wordt gehouden. Ze benadrukken in de verklaring de milieuproblemen niet alleen te kunnen oplossen. „Elk deel van de maatschappij moet een toepasselijke bijdrage leveren.”
Greenpeace noemde de verklaring van de oliebedrijven „een goede eerste stap”, meldt persbureau ANP. „We zijn blij dat ze klimaatverandering nu eindelijk erkennen”, zei een woordvoerder van de milieuorganisatie. „Dat was in het verleden niet het geval. Maar ze blijven natuurlijk zelf onderdeel van het probleem. Als de oliebedrijven alle fossiele brandstofreserves die op hun balans staan daadwerkelijk uit de grond halen, komen we nergens.”
Persbureau IPS citeert een kritischer reactie van Greenpeace: „Elk van deze bedrijven heeft een businessplan dat tot een gevaarlijke temperatuurstijging leidt, en plots verwachten ze dat we ze zien als onderdeel van de oplossing, in plaats van het probleem. De wereld zou ze niet moeten bedanken voor hun aanbod, maar het vriendelijk afwijzen. Pyromanen zijn geen goede brandweerlui.”
Ook wetenschappers zijn niet meteen overtuigd. Alden Meyer van de Union of Concerned Scientists: „We moeten sceptisch zijn. Gezien het verleden van de bedrijven is het aan hen om aan hun aandeelhouders en de bevolking te bewijzen dat ze het ernstig menen. Het is duidelijk dat deze bedrijven nu de druk voelen toenemen om iets te doen aan de publieke bezorgdheid over hun activiteiten.”
Kronick van Greenpeace: „De klimaattop in Parijs is een kans om echte vooruitgang te boeken in de richting van een visie voor 100 procent schone energie tegen 2050. De oliebedrijven kantten zich fundamenteel tegen die visie en zullen ze in Parijs actief proberen ondermijnen.”