Kerk & religie

Toch doodstraf voor moord op steunbetuiger Asia Bibi

LAHORE. Mumtaz Qadri, de 27-jarige Pakistaan die gouverneur Salmaan Taseer doodschoot, krijgt toch de doodstraf. Dat hebben rechters in Pakistan bepaald. Salmaan Taseer stond bekend om zijn steun voor Asia Bibi.

Redactie kerk
16 October 2015 10:15Gewijzigd op 15 November 2020 22:36
Archiefafbeelding van Bibi met rechts de vermoorde gouverneur Salmaan Taseer. beeld AFP
Archiefafbeelding van Bibi met rechts de vermoorde gouverneur Salmaan Taseer. beeld AFP

Dat maakte de Nederlandse hulporganisatie Open Doors donderdag bekend.

In april ging de extremist Mumtaz Qadri reeds in beroep tegen het vonnis van de doodstraf. Nu heeft het hof besloten de straf toch uit te voeren.

Qadri vermoordde in 2010 de gouverneur omdat die vond dat de beruchte blasfemiewet in Pakistan aan herziening toe was. De extremist schoot hem met 27 kogels dood, in het bijzijn van politieagenten. Vervolgens gooide hij zijn kalasjnikov op de grond en liet hij zich arresteren.

Salmaan Taseer stond bekend vanwege zijn kritiek op de Pakistaanse blasfemiewet. Zo betuigde hij steun aan Asia Bibi door haar in de gevangenis te bezoeken en vocht hij haar straf openlijk aan. Asia Bibi, moeder van vijf kinderen, zit sinds 2010 vast vanwege deze blasfemiewet. Zij zou de islam hebben beledigd. Deze zomer werd het voor haar mogelijk om in hoger beroep te gaan tegen haar doodstraf.

De advocaat, Saif-ul-Malook, die Asia Bibi bijstaat in haar beroep, vertegenwoordigde ook de aanklager in de moordzaak van Salmaan Taseer. Volgens de advocaat is de beslissing van het hof om de moordenaar toch de doodstraf te geven, een overwinning voor hen die terrorisme bestrijden. Ook vindt hij de beslissing een mijlpaal in de juridische geschiedenis van Pakistan, omdat de Pakistaanse justitie in het verleden nooit een vuist heeft gemaakt tegen religieus extremisme.

De zus van de vermoorde gouverneur Taseer zei dat de doodstraf voor Qadri niet genoeg is. „Asia Bibi, de vrouw voor wie mijn broer geleden heeft, moet vrijgelaten worden.”

De Pakistaanse blasfemiewet is omstreden. De afgelopen dertig jaar zijn er meer dan 1230 mensen vanwege de blasfemiewet aangeklaagd, onder wie in ieder geval 150 christenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer