Topman Heijmans bepleit openheid
„Bouwend Nederland, werk mee aan de onderzoeken naar bouwfraude. Geef openheid van zaken. Deze oproep geldt niet alleen de grote concerns, maar juist ook de kleine aannemers.”
Dat verklaarde bestuursvoorzitter G. Hoefsloot donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2003. Hij wil dat er een eind komt aan de huidige situatie waarin de bouw verkeert.
Hoefsloot sprak met name de kleinere bedrijven aan omdat de grotere concerns zich wel melden bij de kartelwaakhond NMa en zich laten registreren als een integer bedrijf, terwijl kleinere bedrijven dat tot nu nauwelijks doen. Hoefsloot wil niet zo ver gaan dat Heijmans straks geen zaken meer doet met onderaannemers die zich niet hebben gemeld. „Ik ben geen dominee”, aldus Hoefsloot. „Ik versterk het geluid van de brancheorganisatie AVBB.”
Sinds 2002 heeft Heijmans drie medewerkers ontslagen die de eigen gedragscode hadden overtreden. „In twee gevallen ging het om mededingingskwesties, in het derde geval om iets anders”, aldus Hoefsloot. Het bedrijf heeft iedere medewerker ertoe opgeroepen zich te melden wanneer dit soort gevallen zich voordoet.
„We hebben er vertrouwen in dat de NMa zaken niet zomaar doorspeelt aan het openbaar ministerie. Als medewerkers zich melden, criminaliseren ze zichzelf daarmee niet. We kunnen ons voorstellen dat fraude en omkoping wel doorgegeven worden aan justitie. In de brief van minister Brinkhorst (Economische Zaken) over deze kwestie lezen we voldoende waarborgen dat overtredingen van de Mededingingswet niet worden doorgesluisd”, aldus Hoefsloot.
De grote bedrijven hebben kort na de openbaarmaking van de eerste schaduwboekhouding in november 2001 afgesproken sporen van nieuwe bouwfraude aan elkaar door te geven. Tot vorige zomer waren er nog wel eens incidenten, daarna is het volgens Hoefsloot niet meer voorgekomen. Drie medewerkers van het bedrijf worden voor fraudegevallen in 2002 vervolgd door het openbaar ministerie. Heijmans moet voor de inmiddels afgehandelde fraudegevallen een boete van 14,8 miljoen euro betalen. Mogelijk komen daar nog enkele miljoenen bij wanneer alle fraudegevallen zijn afgehandeld.
Het concern gaat opnieuw medewerkers ontslaan. Vorig jaar vertrokken bij de afdeling die leidingen en kabels legt al ongeveer 200 medewerkers. Dit jaar komen daar nog eens 150 bij. Ook in België worden bij de infrastructuur enkele tientallen arbeidsplaatsen geschrapt. Alles bijeen gaat het volgens een woordvoerder om tussen de 200 en de 250 medewerkers. De vakorganisaties zijn niet blij met dit voornemen. „We zullen de directie een eerder afgesproken sociaal plan voorleggen, om dat als basis te gebruiken bij deze ontslagronde”, aldus RMU-onderhandelaar C. Baggerman.
Heijmans verwacht dat zijn nettowinst dit jaar 12 tot 20 procent lager uitkomt dan zijn resultaat voor bijzondere lasten van 2003. Dat resultaat bedroeg 75 miljoen euro. De daling in 2004 is voornamelijk veroorzaakt door een toename van de belastingdruk.
De nettowinst daalde van 87,6 miljoen euro naar 60 miljoen euro. Dat het resultaat lager zou uitkomen, kondigde Heijmans al in januari aan. De winst werd onder meer gedrukt door een voorziening van 15 miljoen euro die het bedrijf heeft genomen voor de bouwfraude. Heijmans kreeg net als 21 andere bouwondernemingen eind december van de NMa een boete van 14,8 miljoen euro. Heijmans heeft hiertegen pro forma beroep aangetekend.
Verder kwam de winst lager uit door extra voorzieningen in verband met de leegstand van kantoren (9 miljoen euro). Ook had het bedrijf 14 miljoen euro aan reorganisatiekosten in twee productiebedrijven en in de wegen- en leidingbouw in Nederland en België.