Recordaantal burgemeesters opgestapt in 2015
APELDOORN. Sinds begin dit jaar zijn er elf burgemeesters vroegtijdig afgetreden. Het gaat om een recordaantal, schreef de Volkskrant donderdag.
In zeker vijf van de elf gevallen was een verziekte bestuurscultuur de aanleiding. Zo beschuldigden drie lokale partijen burgemeester Heijman van Bussum ten onrechte van onjuist declaratiegedrag. In Aalsmeer stapte burgemeester Vonk op vanwege de slechte omgangsvormen in de raad. De burgemeester van Bloemendaal zou zijn werk niet naar tevredenheid doen. In Menterwolde en Oude IJsselstreek boterde het kortweg niet tussen bestuur en gemeenteraad.
Bekend is verder het vertrek van de burgemeester van Haaksbergen, vanwege het ongeval met de monstertruck vorig jaar waarbij drie doden vielen. Burgemeester Hoes van Maastricht kwam voor zijn vertrek uitgebreid in het nieuws vanwege zijn roerige liefdesleven.
In ongeveer een derde van de gemeenten zijn de onderlinge politieke verhoudingen niet optimaal. Burgemeesters in dergelijke probleemgemeenten lopen het risico de eindstreep niet te halen, stelt voorzitter Bernt Schneiders van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters in de Volkskrant.
De Noord-Hollandse commissaris van de Koning, Remkes, zei in een toespraak voor het Nederlands Genootschap van Burgemeesters eerder deze maand te willen voorkomen dat burgemeesters het slachtoffer worden van het falen van lokale politiek. Hij pleitte ervoor de commissaris van de Koning te laten ingrijpen met bijvoorbeeld een opgelegde herindeling, een tussentijdse ontbinding van de raad of aanstelling van een regeringscommissaris.