Wethouder Enschede bedreigd vanwege komst asielzoekerscentrum
ENSCHEDE (ND). Wethouder Van Houdt van Enschede wist dat de opvang van 600 asielzoekers midden in een woonwijk een stevige klus zou worden. Toch hakten de persoonlijke bedreigingen aan zijn adres er wel in, vooral bij zijn jonge gezin.
Over aard, type en frequentie van de bedreigingen wil hij weinig zeggen. Maar gaandeweg het gesprek doemt er een beeld op van een wethouder die heel wat voor de kiezen heeft gekregen. „Grenzen van fatsoen en betamelijkheid zijn overschreden”, zegt J. van Houdt van de ChristenUnie. Het boegbeeld van het Enschedese asielbeleid: „Dat heeft tot slapeloze nachten geleid. Je gaat gewoon liggen waken over je gezin: hoor ik iets, zie ik iets.”
Achtertuin
In de met 160.000 inwoners grootste stad van Oost-Nederland speelt de opvang van 600 vluchtelingen voor een periode van tien jaar. Een ruime meerderheid van de raad stemde drie weken geleden in met het collegevoorstel. Alle landelijke partijen waren voor, de drie lokale partijen tegen.
Komende zomer worden de eerste asielzoekers verwacht in het azc midden in een woonwijk. „We zijn volop in gesprek met de wijkbewoners, onder andere over hun angsten en negatieve vooroordelen.”
De startpositie van Van Houdt in het debat leek een gunstige. Hij woont namelijk dicht bij de het asielzoekerscentrum. „Dus niemand kan zeggen: hij stopt ze in míjn achtertuin.”
Toch heeft hij veel over zich heen gekregen. Kritiek tijdens bewonersbijeenkomsten kon hij dragen. Je weet dan immers wie je voor je hebt, legt hij uit. Maar de anonieme verwensingen en agressie via brieven, Twitter en Facebook raakten hem veel meer. Hij noemt het agressie „die verder gaat dan bij het politieke ambt hoort.” Nader toegelicht, zonder in details te willen treden: „Dus wat mijn gezin raakt, dat níét voor dit ambt heeft gekozen.”
Politie
Omdat er zijns inziens grenzen zijn overschreden, heeft hij dat de burgemeester gemeld. „Die vond de uitingen ook onacceptabel, waarna er melding bij de politie is gedaan.”
Dat de anonieme tegenstanders van de komst van het asielzoekerscentrum niet te traceren zijn, noemt hij „vervelend.” Onderkoeld: „Anonimiteit hoort er kennelijk bij.”
Hoe nu verder? Drie weken na dato zegt hij nog steeds achter het besluit voor het azc te staan. De opvang van vluchtelingen is ook ingegeven vanuit zijn christelijke overtuiging. Bewust koos Enschede ook voor opvang midden in een woonwijk, dus niet geïsoleerd. „Als mensen van huis en haard zijn verdreven, moet je hun een warme plek geven midden in de samenleving, dicht bij openbare voorzieningen.”
Nog steeds ontvangt de wethouder nare mailtjes. „Maar na elk vervelend mailtje stuur ik een uitnodiging voor een gesprek terug. Dat blijken mensen wel te waarderen.”
Ophef over dreigbrieven aan raadsleden in Rijswijk
Hans Hopman
RIJSWIJK (ND). Elke vorm van bedreiging van raadsleden is onacceptabel, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een reactie op de dreigbrieven in Rijswijk.
Premier Rutte noemde ze gisteren „bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk.”
Zeker zes gemeenteraadsleden in Rijswijk hebben dinsdag dreigbrieven ontvangen, nadat de raad vorige week akkoord ging met de komst van een asielzoekerscentrum. In een schrijven aan PvdA-raadslid Hagenaars staat: „Dag Yvonne. Ten eerste wat een heerlijke dochters heb je. Mmm. Als dat azc er nog komt, zoek ik ze nog wel eens op op school. Denk ff goed na over dat azc. Oké?” Het raadslid spreekt over een gecoördineerde actie.
Jeroen Nugteren van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het „absoluut onaanvaardbaar” wat er in Rijswijk is gebeurd. „Politieke ambtsdragers moeten normaal hun werk kunnen doen.” Hij wijst de raadsleden op protocollen waarin staat wat te doen bij bedreiging.
Volgens vicevoorzitter Gerard Ram van Raadslid.nu, de Nederlandse vereniging van raadsleden, zijn raadsleden gevoelig voor intimidatie. „Uit een enquête blijkt dat raadsleden soms hun stemgedrag tóch aanpassen.” Dit ondermijnt volgens hem onze zo bevochten democratie en de vrije meningsuiting. „We moeten allemaal van elkaar afblijven”, zegt Ram, raadslid voor de VVD in Zaanstad. „Agressie, belediging, intimidatie en geweld zijn ongepast.” Het bestuurslid van de bijna 3000 leden tellende vereniging is daarom blij met de „collectieve verontwaardiging” over bedreigingen zoals in Rijswijk. „Dat is goed voor de bewustwording bij iedereen, dat raadsleden in het openbare debat gewoon hun zegje moeten kunnen blijven doen.”
De vereniging belegt veiligheids- en integriteitsbijeenkomsten. Daarin wordt raadsleden geadviseerd een gevoel van intimidatie direct bespreekbaar te maken in een veilige omgeving.