Brussel wil ethische handelsstrategie
BRUSSEL (ANP). Brussel wil dat het Europese handelsbeleid meer wordt gefundeerd op „kernprincipes” als mensenrechten, duurzame ontwikkeling en transparantie. De Europese Commissie presenteerde hiertoe woensdag een nieuwe handels- en investeringsstrategie.
Handel moet eerlijk en ethisch zijn en daarbij moeten Europese arbeidsstandaarden en anticorruptiemaatregelen worden nageleefd. Europeanen willen geen compromissen sluiten over deze principes, zei EU-commissaris Cecilia Malmström.
Zij trekt deze conclusie na het debat over het omstreden handelsverdrag TTIP tussen de EU en de Verenigde Staten. „Dus het handelsbeleid moet meer in lijn komen met onze waarden, in het kort: verantwoordelijker.” Malmström beloofde meer documenten van onderhandelingen over handelsverdragen openbaar te maken zodat het publiek weet wat er gebeurt.
Europese bedrijven worden steeds afhankelijker van buitenlandse markten om hun producten en diensten te kunnen verkopen. De Commissie wil de ‘kernwaarden’ onder meer toepassen bij onderhandelingen over nieuwe vrijhandelsverdragen met landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Filipijnen en Indonesië. Maar ook bij onderhandelingen die al gaande zijn met onder meer de VS, Japan en China.
Het Europese handelsbeleid zou verder meer moeten worden ingezet om medewerking van landen af te dwingen op bijvoorbeeld het gebied van migratie. In ruil voor het terugnemen van economische migranten kunnen handelsvoordelen of visumversoepeling worden aangeboden.
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) is tevreden dat er wordt gekozen voor het beschermen van de hoge Europese standaarden op het gebied van consumentenbelangen, arbeidsvoorwaarden en milieu. „Deze strategie laat zien dat aan onze fundamentele waarden niet kan worden getornd.”
Europarlementariër Marietje Schaake (D66) verwelkomt de voorstellen. „Handelsbeleid moet een integraal onderdeel vormen van het Europees buitenlandbeleid zodat we onze economische positie gebruiken om onze waarden in het buitenland te versterken, zoals respect voor mensenrechten en het milieu en hoge consumentenbescherming.” Anne-Marie Mineur (SP) spreekt van „een opmaat naar een nieuw koloniaal handelsbeleid”.