Cambodja richt toch Khmer-tribunaal op
Cambodja zal de plannen doorzetten voor het oprichten van een tribunaal dat de top van de Rode Khmer moet berechten.
Het Aziatische land gaat door ondanks de weigering van de Verenigde Naties om verdere medewerking te verlenen, aldus minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier Sar Kheng.
„De Cambodjaanse opvatting is dat we de Rode Khmer zullen berechten”, aldus de bewindsman zaterdag. „De terugtrekking van de Verenigde Naties is hun probleem.”
Secretaris-generaal Kofi Annan besloot vrijdag niet langer mee te werken aan het opzetten van het tribunaal. Volgens VN-verantwoordelijke Corell zijn onafhankelijkheid en objectiviteit van het tribunaal niet langer te garanderen. Het tribunaal had een combinatie moeten worden van een internationaal en een Cambodjaans hof. Over de komst van het tribunaal is ruim vier jaar gesteggeld tussen Cambodja en de VN.
De Verenigde Staten zeiden „zeer teleurgesteld” te zijn door de terugtrekking van de VN, zo verklaarde de Amerikaanse ambassadeur in Cambodja, Kent Wiedemann. Amerika wil dat de VN weer gaan praten met Cambodja.
De Rode Khmer (1975-1979) wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van mogelijk 1,7 miljoen Cambodjanen, een bloedbad dat ook bekendstaat als ”the killing fields”. Een vooraanstaande leider van de Rode Khmer reageerde zaterdag opgelucht dat de VN zich hebben teruggetrokken. Het gaat om Ieng Sary, destijds plaatsvervangend premier en zwager van de beruchte Pol Pot, de hoogste leider.
„Ik was altijd al van mening dat buitenlandse inmenging in onze interne zaken niet nodig is”, zei Ieng Sary tegen het Japanse persbureau Kyodo. Hij zei bovendien dat het Cambodjaanse volk „nu tevreden is met de economische groei en geen zin heeft in chaos.”
De enige twee leiders van de Rode Khmer die nu gevangenzitten, moeten wellicht worden vrijgelaten als er niet snel wetten komen om hun detentie te verlengen. Dat zei rechter Nin Sam An zaterdag. De gevangenen zijn de militaire leider Ta Mok, ook wel de Slachter genoemd, en opperbeul Kaing Kek Keu. De termijn voor gevangenschap van de eerste loopt af op 6 maart en van de tweede in mei. „Als er straks geen wet is om de huidige wet te vervangen, moeten we ze op borg vrijlaten”, waarschuwde rechter Nin Sam An.