Christenen hopen en vrezen over Russische interventie
ALEPPO. Nu Rusland zich heeft gemengd in de strijd tegen IS, is het gevaar groot dat islamitische radicalen christenen in Syrië en Irak gaan beschouwen als collaborateurs met de Russische „christelijke kruistocht.”
De Russische militaire interventie in Syrië, die zich zal uitbreiden naar Irak, heeft de christenen hier met zowel hoop als vrees vervuld.
Vorige week hebben vijftig Saudische geestelijken het Russische optreden krachtig veroordeeld. Zij omschrijven de acties als een „christelijke kruistocht” tegen de islam. Als antwoord hierop riepen ze de heilige oorlog uit tegen Rusland.
De aankondiging werd vergezeld door een directe oproep van deze clerici aan de meest radicale soennitische strijders in Syrië en Irak. Zij werden de voorhoede genoemd van deze jihad tegen Rusland. Het gaat om de jihadisten die verantwoordelijk zijn voor verdrijving en soms zelfs kruisiging van christenen in de Levant. Deze barbaarse praktijken werden door de geestelijken niet genoemd. Het gevaar bestaat dat christenen in Syrië en Irak door islamitische radicalen zullen worden beschouwd als collaborateurs met de Russische „christelijke kruistocht.”
Vorige week verscheen er een video waarop te zien was hoe drie Syrische christenen door IS werden geëxecuteerd. Ze behoorden tot een groep van ruim 200 christenen die in februari dit jaar door IS werden ontvoerd in de Khaburregio in oostelijk Syrië. Sindsdien werd er niets meer van hen vernomen. De onverwachte executie zou een reactie van IS kunnen zijn op de Russische interventie.
Het Assyrian Human Rights Network maakte vervolgens bekend dat IS gedreigd had ook de andere ontvoerde christenen te zullen doden. Er circuleren berichten dat dit slechts voorkomen zou kunnen worden door de betaling van 12 miljoen dollar als losgeld.
Gekruisigd
De Christian Aid Mission of Charlotteville meldde begin deze maand dat ze verslagen ontvangen had van betrouwbare getuigen over de marteldood van twee christelijke vrouwen en zes christelijke mannen in Aleppo. De twee vrouwen werden eerst voor de ogen van een verzamelde menigte verkracht. Daarna werden ze samen met zes mannen gekruisigd. Het zou een vergelding zijn voor het feit dat ze allen geweigerd hadden zich tot de islam te bekeren.
Op 3 oktober bracht IS vervolgens een video uit met de titel ”Bestrijdt hen die niet in Allah geloven totdat ze in vernedering de jizya (belasting voor christenen en joden) betalen.” Deze video was allereerst bedoeld als boodschap voor christenen in Syrië en Irak. Maar aan het eind van de video richt de spreker zich tot „de christenen in het Westen en Oosten.” Ook zij zullen in de toekomst de keuze krijgen tussen bekering tot de islam of het betalen van de jizya.
Kerkelijke leiders in het Midden-Oosten volgen nauwlettend de nieuwe situatie die is ontstaan door de Russische interventie in Syrië. De Iraakse patriarch Raphael Louis Sako stelt dat ook de VS meer zouden moeten doen om IS te vernietigen.
Priester Mourad weer vrij
De Syrisch-katholieke priester Jacques Mourad, overste van het klooster van Mar Elian in Syrië, is door islamisten in Homs vrijgelaten. Dat werd gisteren bekend. De geestelijke werd op 21 mei met 230 burgers ontvoerd in Qaryatayn, een Syrisch dorp op 40 kilometer ten zuidoosten van Homs. Mourad keerde terug naar het dorp Zaydal, op 5 kilometer van Homs, waar hij zondag voorging. Over de omstandigheden van de vrijlating is niets bekend, maar er werd al sinds de zomer over hem onderhandeld.
IS vraagt vaak grote sommen geld voor geestelijken die weer vrijkomen. Om de vrijlating van Mourad te bespoedigen is er veel aandacht geweest, onder meer via de Facebooksite Praying For Father Jacques Mourad.