Vijf jaar cel voor kidnapper Lusanne
Simon S. (64) uit Rijperkerk moet vijf jaar de cel in voor de ontvoering van de 11-jarige Lusanne van der Gun uit Oldeberkoop. Dat bepaalde de rechtbank in Leeuwarden donderdag.
De straf valt beduidend lager uit dan de acht jaar cel die officier van justitie mr. W. ten Kate twee weken geleden eiste. De rechtbank gaat er in navolging van het Pieter Baan Centrum van uit dat de kidnapper tijdens de voorbereiding en in de eerste momenten van de ontvoering verminderd toerekeningsvatbaar was. Simon S. was gekrenkt dat hij vanwege hartklachten niet meer goed voor zichzelf kon zorgen en dat de WAO-uitkering van zijn vriendin lager was uitgevallen.
De rechtbank noemt de ontvoering „een zeer ernstig delict”, vooral omdat het slachtoffer een jong kind is. De ontvoerder heeft het meisje „zeer matig” verzorgd en gedrogeerd. Ook speldde hij haar een „gruwelijk verhaal” over een Belgische organenkliniek voor kinderen op de mouw. De rechtbank wijst erop dat Simon S. de familie Van der Gun enkele dagen in „wanhopige onzekerheid” heeft gelaten.
De rechtbank houdt er rekening mee dat de ontvoerder het slachtoffer „fysiek ongedeerd heeft vrijgelaten na een relatief korte periode.” Verder speelt mee dat de kidnapper een 64-jarige man is zonder strafblad. Ook zijn straffen in vergelijkbare zaken in het oog gehouden.
De vele publiciteit over de ontvoering van Lusanne van der Gun acht de rechtbank niet van belang voor de strafmaat. Enerzijds heeft de man de vele commotie aan zichzelf te wijten. Anderzijds mag de hoeveelheid publiciteit niet zomaar een graadmeter zijn voor de geschoktheid van de rechtsorde, redeneert de rechtbank. Berichtgeving hangt immers ook af van toevallige factoren, zoals de mate waarin betrokkenen publiciteit zoeken.
Simon S. moet Lusanne van der Gun 5000 euro smartengeld betalen, haar ouders hebben recht op 1000 euro.
Advocaat mr. T. van der Goot van de verdachte is „niet ontevreden” over de uitspraak. „Er is drie jaar van de eis afgehaald. Dat is een enorme hap.” De verdediging gaat waarschijnlijk niet in hoger beroep. „Ik hoop dat we met deze uitspraak het eindpunt van een lange, spannende tijd hebben bereikt.”
Het openbaar ministerie beraadt zich op een hoger beroep. „We gaan vooral kritisch kijken naar de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. De rechtbank gaat uit van een verminderde toerekeningsvatbaarheid, terwijl S. anderhalf uur na de ontvoering alweer helder van geest werd”, aldus persofficier mr. O. Brouwer.
De familie Van der Gun meldt via de persofficier dat het voor hen het belangrijkste is dat „het boek dicht gaat.” Brouwer: „Dit kan voor ons een reden zijn om niet in hoger beroep te gaan. Wij zijn er namelijk niet alleen om de waarheid te achterhalen, maar ook om de belangen van de slachtoffers te behartigen.”
Lusanne werd op maandag 25 augustus vorig jaar ontvoerd. S. deed zich voor als politieman door een stopbordje omhoog te houden. Hij nam het kind mee in de auto. Per telefoon eiste de man 200.000 euro. Dat geld heeft hij nooit gekregen. Lusanne sliep twee nachten in een auto in een garage in Limburg. Op woensdag werd ze bij een hotel in Venlo vrijgelaten.