Binnenland

TTIP: vier vragen over het mega-handelsverdag

DEN HAAG (ANP). Duizenden mensen hebben zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen het TTIP-handelsverdrag tussen Europa en de VS. De demonstratie was georganiseerd door een brede coalitie van organisaties die Nederland socialer en duurzamer willen maken, waaronder SOMO, Milieudefensie, Wemos, FNV, foodwatch, Greenpeace en Transnational Institute. In Berlijn gingen zelfs zeker 150.000 mensen de straat op om hun zorgen over TTIP te uiten. Wat houdt het handelsverdrag TTIP in?

10 October 2015 17:32Gewijzigd op 15 November 2020 22:28

Wat is TTIP?

TTIP staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP), ofwel trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag. De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) onderhandelen sinds 2013 over deze overeenkomst waardoor handel tussen de grootmachten eenvoudiger en goedkoper moet worden.

Wie zijn voorstander van TTIP en waarom?

Bedrijven en overheden. Bedrijven kunnen door dit verdrag makkelijker importeren en exporteren. Door het wegvallen van handelsbarrières profiteren ook de Verenigde Staten, de Europese Unie en dus ook Nederland economisch. De Nederlandse overheid ziet grote voordelen van het vrije handelsverdrag.

Wie zijn de tegenstanders van TTIP en waarom?

De tegenstanders zijn met name te vinden in de hoek van milieu, dierenwelzijn, gezondheid en consumentenbelangen. Maar ook boeren en Europa-sceptische partijen zijn tegen. De voornaamste kritiek tegen TTIP is dat door het openstellen van de handel, de democratie en autonomie van landen wordt ondermijnd. Bovendien vrezen tegenstanders dat Europese regels voor voedsel en veiligheid op de helling gaan. In de VS wordt bijvoorbeeld een soort kunststof aan brood toegevoegd om het flexibel te houden. Deze stof wordt hier niet toegestaan, het gebruik is zelfs verboden in bijvoorbeeld yogamatjes. Als het handelsverdrag er ligt, vervalt dit verbod wellicht. Ook de onduidelijkheid en schimmigheid waarmee de onderhandelingen gepaard gaan, stuit veel organisaties tegen de borst: deze vinden namelijk plaats achter gesloten deuren.

Wat nu?

Wanneer het akkoord er precies moet liggen, is erg onduidelijk. De bedoeling was aanvankelijk dat er eind 2015 een onderhandelingsakkoord van de Europese Commissie zou liggen, waar het Europees Parlement over zou stemmen. Waarschijnlijk wordt dit volgend jaar pas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer