Vis van de markt niet altijd fris
DEN HAAG. Meer dan de helft van de verse vis die op de markt wordt verkocht, is niet vers, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Soms krijgt de koper zelfs bedorven filet mee.
De resultaten van het onderzoek staan in de nieuwste Gezondgids. De Consumentenbond kocht visfilet van zalm, pangasius en schol bij achttien viskramen. De versheid van de vis werd gecontroleerd in een laboratorium.
Vis is bederfelijker dan vlees, legt microbioloog Rijkelt Beumer van Wageningen Universiteit uit in de Gezondgids. „Door de losse structuur en het hoge eiwitgehalte is vis erg aantrekkelijk voor bacteriën.” Koel bewaren is daarom cruciaal. In de koelvitrines van de supermarkt en de viswinkel lukt dat wel, maar in marktkramen is het lastiger, zeker op warme zomerdagen. IJs moet daar het werk doen. Bij veel kramen bleek het ijs gesmolten of lag de vis opgestapeld op het ijs in plaats van erin.
Op vis van drie kramen troffen de onderzoekers de E. colibacterie aan, oftewel de poepbacterie, wat betekent dat er niet erg hygiënisch wordt gewerkt.