Ten Brinke: Strijd tegen onrecht is strijd van hoop
ZEIST. „God heeft een hart voor recht en gerechtigheid. Daarom moeten we een eind maken aan 2 miljoen kinderen die wereldwijd als seksslaven worden vastgehouden.”
Dat zei Arjen ten Brinke donderdagavond tijdens een bijeenkomst van International Justice Mission (IJM) in De Wittenberg in Zeist. Ten Brinke is voorganger van BOEI 90, een missionaire gemeente in Den Haag, en manager kerkrelaties van IJM in Nederland.
IJM is een organisatie die zich inzet om wereldwijd de armsten te beschermen tegen slavernij, mensenhandel, corruptie, uitbuiting, geweld en seksueel misbruik van minderjarigen. Ten Brinke: „Wereldwijd worden 2 miljoen kinderen vastgehouden als seksslaven. In Uganda wordt 30 procent van de weduwen slachtoffer van illegaal afgenomen land. In veel ontwikkelingslanden wordt tussen de 60 en 80 procent van de gevangenen nooit berecht.”
IJM wil slachtoffers uit de slavernij bevrijden, hen beschermen, hun levens herstellen en de daders laten berechten. Ook wil de organisatie de rechtssystemen in landen als Ghana, India en de Filipijnen versterken, om misstanden in de toekomst te voorkomen.
Volgens Ten Brinke spreekt de Bijbel 2200 keer over gerechtigheid. „Gerechtigheid heeft Gods hart. Daarom is de strijd tegen onrecht Gods strijd. De kerk moet zich daar hard voor maken. Kerken zijn de handen en voeten van God. De strijd tegen onrecht is geen verlammende wanhoop, maar een strijd van hoop.”
De voorganger gaf voorbeelden. IJM heeft vorig jaar wereldwijd meer dan 4300 slachtoffers uit een vorm van slavernij bevrijd, aan 3700 slachtoffers nazorg geboden en 370 misdadigers opgepakt. Van de 5000 meisjes die in de Filipijnse stad Cebu zijn verhandeld als seksslaaf kon 79 procent worden bevrijd. Volgens Ten Brinke gaan de misdadigers steeds geraffineerder te werk. Zo zijn er in de Filipijnen 18.000 IP-adressen actief die bemiddelen voor seks met minderjarigen. „Pure cybercrime”, aldus de Haagse voorganger.
Diepgaand discipelschap
Jim Martin, sinds achttien jaar voorganger in Silicon Valley (Californië) en vicepresident ”spirituele vorming” bij IJM, spoorde de kerken aan te werken aan recht in de wereld. „Mobiliseer de kerken”, was zijn advies. Ook in zijn boek ”Passie voor recht” biedt hij praktische adviezen om mensen te helpen die gebukt gaan onder onrecht. Het werken aan recht en het bestrijden van onrecht leidt volgens Martin tot „diepgaand discipelschap”, waarin het eigen geloof wordt versterkt en Gods liefde wordt ervaren.
Toen Martin in Silicon Valley begon, waren grote bedrijven in opkomst. „Volgens velen zou het tijdperk van intelligentie nooit overgaan. Dit wereldbeeld beïnvloedde het Bijbellezen. Zo werden de woorden van Paulus aan de Filippensen, dat alle begeerten gekend worden bij God, ook toegepast op de verbouwing van de badkamer met steeds weer andere tegels. Het was nodig dat de kerk deze mensen leerde wat de Bijbel werkelijk zegt.”
De kracht van de kerk is zo groot dat de poorten van de hel er niet tegen op kunnen, aldus Martin. „Het gebed maakt het werk van IJM mogelijk. Als we dan problemen tegenkomen, brengen die ons weer bij het gebed.”
Lees ook:
Slavernij stelt christenen schuldig
Twaalf schrijvers vragen met actie aandacht voor moderne slavernij