Economie

Europese beurzen blijven dichtbij huis

AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen schommelden donderdagmiddag rond de slotstanden van een dag eerder. Een tegenvallend cijfer over de Duitse export en een winstwaarschuwing van Deutsche Bank zetten het beleggerssentiment onder druk. In Amsterdam stond Pharming vanaf de handelsaanvang in de schijnwerpers na positief nieuws over het belangrijkste medicijn van het biotechnologiebedrijf.

8 October 2015 16:07Gewijzigd op 15 November 2020 22:24

Kort na de opening van Wall Street stond de AEX-index 0,1 procent hoger op 440,89 punten en ging de MidKap 0,1 procent vooruit tot 652,84 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.

KPN (min 1,8 procent) was een van de sterkste dalers in de AEX. De Britse toezichthouder op de telecomsector Ofcom zorgde voor verkoopdruk op de telecomsector. De voorgenomen fusie tussen O2 van Telefónica (min 2,2 procent) en Three, dat in handen is van het Chinese Hutchison en de aangekondigde overname van EE door BT leiden volgens Ofcom mogelijk tot hogere prijzen voor telecomdiensten.

De Amsterdamse graadmeter werd aangevoerd door speciaalchemiebedrijf DSM, dat 3,3 procent steeg na een adviesverhoging van ABN AMRO.Verf- en chemieconcern AkzoNobel volgde op de voet met een plus van 2,9 procent.

Deutsche Bank (min 0,6 procent), de grootste bank van Duitsland, waarschuwde voor een recordverlies van meer dan 6 miljard euro in het derde kwartaal. Ook wordt over dit jaar waarschijnlijk geen dividend uitgekeerd. Beleggers hopen dat de bank door het schrappen van het dividend in ieder geval geen nieuwe aandelen hoeft uit te geven.

Credit Suisse (min 3,6 procent) kondigt volgens The Financial Times binnenkort een grote aandelenemissie aan. De Zwitserse bank zou veel geld nodig hebben om aan strengere bankeisen te voldoen. In Amsterdam leverde ING 2 procent in, waarmee de bank onderaan stond in de AEX.

De Duitse autosector kende juist een goede dag, met winsten tot 1,5 procent voor Volkswagen, BMW en Daimler in Frankfurt. In Parijs hing de vlag er heel anders bij, met een verlies van 1,6 procent voor Renault en een onveranderde stand bij PSA Peugeot Citroën.

De euro was 1,1245 dollar waard, tegen 1,1259 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 48,49 dollar. Brentolie klom 1,7 procent in prijs en kostte 52,17 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer