Woedende burger verstoort raadsvergadering Staphorst
Grote commotie in de raadzaal van Staphorst dinsdagavond. Een burger kwam woedend, schreeuwend en dreigend met een grote houten hamer de vergaderzaal binnen. Hij kon met moeite tot bedaren worden gebracht.
De man betrad de zaal, vlak nadat de raad had gesproken over een intern onderzoek naar mogelijk sjoemelende ambtenaren op de afdeling Ruimtelijke Ordening. Een deel van onderzoek is geheim. De raad besloot dinsdagavond die geheimhouding op te heffen.
Het liep goed af. Raadsleden grepen in, voordat hij de collegetafel bereikte en konden de man rustig krijgen. Hij is een betrokkene. De man beticht ambtenaren van sjoemelpraktijken. Zijn boerderij waar hij met zijn vrouw en vier dochters woont, dreigt door de bank verkocht te worden, omdat de bestemming van ‘agrarisch’ naar ‘wonen’ is gegaan’ tijdens een grote bestemmingsplanwijziging. Reden voor de verkoop is het feit dat de inkomenspositie van het gezin verandert door de gewijzigde bestemming. Op het laatste moment kon de gedwongen verkoop door de bank voorkomen worden.
Het zorgt voor enorme spanningen in het gezin. De echtgenote van de man sprak even tevoren in. Het gezin houdt de gemeente verantwoordelijk voor de gang van zaken. De bestemming moet volgens het gezin wijken, omdat in de buurt woningen moeten komen. Kwade opzet dus om plannen door te drukken. De gemeente ontkent dit.
Dit voorval is een van de vier zaken die regionale zender RTV Oost begin dit jaar belichtte in meerdere uitzendingen. Het gaat om drie gezinnen en motorsportvereniging AMBC die allemaal overhoop liggen met de gemeente over ruimtelijke ordeningszaken. De getroffenen betichten ambtenaren ervan moedwillig onjuist te hebben gehandeld om zo plannen door te kunnen drukken. Er zouden nog veel meer van dit soort zaken zijn.
Voormalig burgemeester Joop Alssema liet gemeentesecretaris Patrick Rossen dit voorjaar een intern onderzoek doen. De voorzitter van de Rekenkamer in Zwolle zorgde voor de externe toets. De conclusies kwamen begin juli. Er waren fouten gemaakt, maar van moedwillig de boel traineren zou geen sprake zijn.
Een samenvatting kwam op internet, maar het feitenrelaas met data, namen en rugnummers bleef geheim. Op verzoek van de raad worden alle stukken nu toch openbaar gemaakt. Dat gebeurt na de volgende raadsvergadering. De media berichtten er veelvuldig over en de noodzaak om mensen te beschermen vervalt daarmee.
Sommige raadsleden willen een extern onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken op de afdeling Ruimtelijke Ordening. Een raadsmeerderheid wil dit niet.