Beurzen derde dag op rij omhoog
AMSTERDAM (ANP). De Europese beurzen zijn dinsdag voor de derde handelsdag op rij met winst gesloten. In Amsterdam stond SBM Offshore in de schijnwerpers. De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie zou met een schikking een corruptieschandaal in Brazilië definitief achter zich laten.
De toonaangevende AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent hoger op 440,72 punten. De MidKap ging 1,2 procent omhoog naar 650,11 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1 procent hoger de handel uit.
De Braziliaanse krant Globo meldde dinsdag dat SBM Offshore een deal heeft gesloten met de Braziliaanse overheid. Het bedrijf zou omgerekend 228 miljoen euro betalen aan het staatsolieconcern Petrobras, omdat het daar in het verleden functionarissen omkocht. Het aandeel steeg 5,2 procent.
Daarmee was SBM niet de sterkste stijger onder de middelgrote fondsen op het Damrak. Dat was Galapagos, dat 6,3 procent meer waard werd. Het biotechnologiebedrijf kent een grillig koersverloop sinds anderhalve week geleden duidelijk werd dat een mogelijk lucratieve licentiedeal met partner AbbVie van de baan is.
Bij de hoofdfondsen in Amsterdam eindigde kabelconcern Altice bovenaan met een winst van 5,9 procent. Oliemaatschappij Shell volgde met een plus van 3,1 procent. De sterkste dalers in de AEX waren tankopslagbedrijf Vopak en bierbrouwer Heineken met verliezen van respectievelijk 1,3 en 0,7 procent.
Op de beurs in Frankfurt kende Covestro een succesvolle beursgang. Het plastic- en polymerenbedrijf, dat werd afgesplitst van het Duitse chemieconcern Bayer (min 0,1 procent) werd op de eerste handelsdag meteen 10,5 procent meer waard.
In Londen daalde SABMiller 3,8 procent. Het moederbedrijf van Grolsch heeft volgens persbureau Bloomberg vorige week een informeel bod van concurrent AB InBev verworpen omdat het te laag was. AB InBev sloot in Brussel 0,3 procent lager.
De euro was 1,1265 dollar waard, tegen 1,1198 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 4,1 procent duurder en kostte 48,17 dollar. De prijs van een vat Brentolie van 159 liter steeg 4,6 procent tot 51,50 dollar.