Buitenland

Britse jongeren traditioneler dan ouders

Britse tieners zijn traditioneler in hun opvattingen over drugs, huwelijk en relaties dan hun ouders. Tegelijkertijd staat hun levensstijl hier haaks op. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag is bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
11 March 2004 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:02

Het jongerentijdschrift Bliss, dat aansluit bij een betrekkelijk losbandige jongerencultuur, deed een peiling onder 5000 jongeren van rond de vijftien. Van hen zei 92 procent te willen trouwen en het liefst rond de 24 jaar. Ook liet 70 procent weten tegen de legalisering van de softdrug cannabis te zijn, wat een actueel thema is in de Britse politiek. Anderzijds zei bijna een kwart wel eens drugs te hebben gebruikt.

De opvattingen over abortus onder jongeren vormen een sterk contrast met die van hun ouders, die meestal begin jaren zestig zijn geboren. Onder de jongeren is tweederde tegen abortus op verzoek, onder hun ouders slechts eenderde.

Ook denken de jongeren dat de regering sterker moet optreden tegen seks onder jongeren in plaats van alleen te waarschuwen tegen onveilige seks.

Intussen maken andere onderzoeken onder jongeren duidelijk dat hun daadwerkelijke levensstijl sterk contrasteert met hun ideeën over normen en waarden. Een kwart van de tieners heeft op de vijftiende verjaardag reeds met drie verschillende leeftijdgenoten seksueel contact gehad. Bijna de helft van hen betreurt dit overigens, omdat ze er „niet klaar” voor zijn of nog „te jong.” Velen gaven ook aan dat seksueel contact vaak plaatsvindt vanwege de verminderde weerstand door „dronkenschap.”

Groot-Brittannië is binnen Europa ook het land met de meeste tienerzwangerschappen. Cijfers daarover van vorige week gaven aan dat dit aantal vorig jaar weer is gestegen, ondanks een nieuwe campagne van de regering. Een kwart van deze zwangerschappen eindigt in een abortus, betaald door de National Health Service (NHS).

De redactie van het Bliss-magazine zegt dat actieve seks op deze jonge leeftijd wel „zorgwekkend” is. „We moeten de boodschap van veilige seks voor het voetlicht brengen. We leven in een samenleving die ten hoogste verseksualiseerd is.”

Binnen het Britse publieke domein is weinig aandacht voor christelijke seksuele begeleiding van jongeren. The Christian Institute heeft materiaal gepubliceerd dat in het onderwijs kan worden gebruikt, maar op de Britse staatsscholen vindt dat nauwelijks ingang.

In het Bliss-onderzoek gaf ook tweederde van de ondervraagde jongeren aan voorstander te zijn van strengere straffen, omdat dit jongeren zou weerhouden misdrijven te plegen. Veertig procent toonde zich zelfs voorstander van de doodstraf, een thema waarop in Groot-Brittannië net als in heel West-Europa een taboe ligt in de politieke discussie.

„Het onderzoek is een vernietigende aanklacht van de schade die is veroorzaakt door de lakse houding van volwassenen tegenover de kinderen”, aldus de hoofdredacteur van Bliss, Helen Johnston. „Jongeren houden van traditie en hebben hartstochtelijke opvattingen over de samenleving waarin ze leven. Ze wensen een maatschappij die ze kunnen vertrouwen.”

Ook de vaderlandsliefde scoorde hoog in het onderzoek, met 86 procent van de jongeren die zeiden trots te zijn op de Britse identiteit. Tweederde maakt zich zorgen over de Europese integratie en 87 procent wenst de Britse pond als betaalmiddel te houden.

Hoewel een grote meerderheid voor de Britse monarchie is, vreest toch 70 procent dat kroonprins Charles een slechte koning zal zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer