Contant betalen kost 3 miljard euro
Betalen in winkels en horeca kost jaarlijks ongeveer 3 miljard euro. Dat komt neer op 400 euro per huishouden. Het bedrag is onder meer nodig om rolletjes met muntgeld naar de winkels te brengen.
Dat heeft directeur J. Koning van De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag gezegd tijdens een congres over betalingsverkeer.
Betalingen met muntgeld vormen het grootste deel van de kosten: ruim 2,1 miljard euro. Betalen met een pinpas kost ruim 0,5 miljard euro per jaar en de rest van het bedrag gaat op aan betalingen met de chipknip en een creditcard, zo blijkt uit onderzoek van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Dit overlegorgaan van onder meer DNB, banken en winkeliers keek naar de kosten van betalingen bij zogeheten toonbankinstellingen in 2002, die in dat jaar uitkwamen op 2,9 miljard euro.
In Nederland zijn in 2002 in totaal 8,3 miljard betalingen verricht bij winkels en horeca. Die transacties waren opgeteld 120 miljard euro waard.
Volgens DNB-directeur Koning kan er 100 miljoen euro worden bespaard op de kosten van betalingen als consumenten vaker elektronisch afrekenen. Daartoe moeten Nederlanders liefst 1,5 miljard bonnetjes niet langer met muntgeld betalen, maar met een pasje.
Koning pleitte voor voorlichting over de voordelen van elektronisch afrekenen „omdat consumenten uiteindelijk de rekening betalen” van het betalingsverkeer. „Deze kosten worden door de banken en winkeliers in hun prijzen verwerkt”, aldus de DNB-directeur.