SBM Offshore uitblinker op Damrak
AMSTERDAM (ANP). SBM Offshore was dinsdagochtend een uitblinker op het Damrak na berichten over een schikking in het Braziliaanse omkoopschandaal. De stemming op de Europese markten was overwegend positief. Beleggers namen wel wat gas terug na de sterke opmars een dag eerder. Ook zorgde een onverwachte daling van de Duitse fabrieksorders voor enige koersdruk.
„Het is een redelijk rustige handelsdag, maar de beurzen blijven goed liggen na de rally op maandag. In Amsterdam zijn beleggers opgelucht dat SBM eindelijk het corruptieschandaal achter zich kan laten. Verder ziet het ernaar uit dat de rente in de VS dit jaar niet zal worden verhoogd en beleggers durven daardoor meer risico te nemen”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent hoger op 439,82 punten. De MidKap klom 1,2 procent tot 649,90 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent. Londen bleef wat achter met een min van 0,1 procent.
In de MidKap prijkte SBM Offshore bovenaan met een plus van ruim 5 procent. De Braziliaanse krant Globo meldde dat de dienstverlener aan de olie- en gassector een schikking heeft getroffen in de corruptiezaak rond Petrobras van omgerekend 228 miljoen euro. Volgens de krant moet minstens 65 procent van dat bedrag in contanten worden betaald en kan de rest worden voldaan in de vorm van diensten aan het Braziliaanse staatsolieconcern.
De grondstofbedrijven, die maandag tot de sterkste stijgers behoorden, werden van de hand gedaan. In de AEX stond staalconcern ArcelorMittal onderaan met een verlies van 2 procent. Digitaal beveiliger Gemalto was de sterkste stijger met een plus van 3 procent.
Op de Duitse beurs kende Covestro een succesvolle beursgang. Het plastic- en polymerenbedrijf, dat werd afgesplitst van het Duitse chemieconcern Bayer (min 1,9 procent) noteerde 11,5 procent hoger op 26,77 euro.
De euro was 1,1204 dollar waard, tegen 1,1198 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 46,08 dollar. De prijs van Brentolie steeg een fractie tot 49,27 dollar per vat.