Steeds meer winkels dicht tijdens koopzondag Papendrecht
PAPENDRECHT. De raad van Papendrecht besloot vorig jaar oktober na een turbulente vergadering twee koopzondagen per maand in te voeren. Amper een jaar later dreigt een fiasco. „Op zondagen zie je hier geen kip.”
Het is deze zaterdagmiddag gezellig druk in winkelcentrum De Meent. Gezinnen doen massaal hun inkopen en de terrasjes zijn afgeladen. „Maar morgen zie je hier niemand”, zegt een onderneemster.
Vorig jaar stond de invoering van de koopzondag hoog op de politieke agenda. Een burgerinitiatief van de eigenaar van bouwmarkt Karwei om alle zondagen open te zijn, haalde het in de raad niet. Een voorstel om de eerste en de derde zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur open te gaan, kreeg wel een meerderheid waarbij plaatselijke partij PAB de doorslag gaf.
Een petitie waarin 1700 inwoners en ondernemers lieten weten niets voor een koopzondag te voelen, had geen effect. „Er bestond absoluut geen draagvlak voor de koopzondag. De ondernemers zijn niet eens gehoord”, zegt Cees Dam, oud-ondernemer en initiatiefnemer van de petitie. „Argumenten telden niet, het werd gewoon doorgedrukt. Ik vond dat erg. De zondag is geen menselijke instelling. Die hebben we van de Heere gekregen.”
Ook voor SGP-fractievoorzitter Hoogland kwam het burgerinitiatief onverwacht. „We maken deel uit van de coalitie. Voor ons was dit een principieel punt, maar dat gold ook voor VVD en D66. De coalitiepartijen zouden het niet op de agenda zetten. Maar een burgerinitiatief hadden we niet verwacht. Uiterst pijnlijk dat het zo is gelopen. De zondagsrust gaat ons aan het hart.”
Een jaar later zijn de koopzondagen in Papendrecht uitgedraaid op een flop. Vrijwel alleen supermarkten en landelijke ketens doen mee. Vanwege de geringe belangstelling zijn ondernemers afgehaakt. „Sommige winkeliers staan met drie man een middag in de winkel en verdienen 60 euro”, zegt Dam. „Het loont de moeite niet”, beaamt de onderneemster van Hunkemöller in De Meent. „We zijn een paar maanden dicht geweest, morgen proberen we het weer. Als het loopt, gaan we misschien vaker open. We moeten allemaal wél of allemaal niet meedoen. Dit heeft geen zin.”
Sommige winkeliers zeggen dat de zondagsopenstelling hun omzet kost. Mensen kiezen bewust voor winkels die ’s zondags gesloten zijn. „Dat klopt”, zegt een Hubo-medewerkster. „Bij ons hangt een bordje dat we op zondag dicht zijn. Mensen reageren daar positief op. En klanten die op zondag willen klussen, komen op vrijdag of zaterdag in de winkel.”
Volgens Dam is de commotie rond de koopzondagen geluwd. „Kerken bij het winkelcentrum waren bang voor overlast. Maar we merken amper dat de winkels open zijn. Je ziet geen kip.” Dam verwacht niet dat de zondagsopenstelling wordt geschrapt. „Zeker de supermarkten zullen open willen blijven. Ik betreur dat zeer.” Binnenkort komt het college met een evaluatie. „In theorie is het mogelijk dat het besluit wordt terug gedraaid”, zegt SGP-voorman Hoogland. „Alle argumenten worden opnieuw gewogen. Wellicht dat de PAB, die ook een christelijke achterban heeft, nu een andere afweging maakt.”