Binnenland

Rechter buigt zich over verkrachting Indië

DEN HAAG (ANP). Terwijl door nieuw onderzoek telkens meer duidelijk wordt over het door Nederland gebruikte geweld in het toenmalige Nederlands-Indië, buigt de rechter zich donderdag over een uitzonderlijke zaak: de verkrachting van de toen 18-jarige Tremini door militairen van het Nederlandse leger in 1949 in het Javaanse dorp Peniwen.

5 October 2015 07:54Gewijzigd op 15 November 2020 22:17

Het christelijke dorp was op 19 en 20 februari van dat jaar het toneel van een zuiveringsactie. Militairen schoten drie verplegers van het Rode Kruis en twee patiënten dood bij het lokale ziekenhuis. Later schoten ze nog een aantal mensen dood. Enkele vrouwen werden verkracht.

Een van hen was de inmiddels 85-jarige Tremini. Ze woont nog steeds in Peniwen. Tijdens de executies in het dorp had ze zich onder het bed verstopt met haar negenjarige nichtje Sri Penganti.

Vijf militairen kwamen het huis binnen en dreigden met geweld als Tremini niet zou vertellen waar de mannen waren. Toen ze zei dat de mannen naar de rijstvelden waren werd ze een kamer in gesleurd en verkracht, waarbij de ene na de andere militair de kamer binnenkwam.

Advocaat Liesbeth Zegveld vraagt namens Tremini een schadevergoeding van 50.000 euro. „De groepsverkrachting van mevrouw Tremini tijdens een officiële militaire operatie is een oorlogsmisdrijf. Ik begrijp niet dat de Staat ook deze zaak weer eerst aan de rechter voorlegt en niet schikt.”

Het verhaal over de gebeurtenissen werd destijds naar buiten gebracht door de Nederlands Hervormde Kerk in Den Haag. De school die in gebruik was als hospitaal in Peniwen was van die kerk. Een onderzoek door de Nederlandse autoriteiten leidde net als bij veel andere meldingen van ernstig geweld nergens toe.

De rechter buigt zich donderdag ook over de vraag welke deskundige onderzoek moet gaan doen in Zuid-Sulawesi. Dit jaar bepaalde de rechtbank in Den Haag al dat Nederland aansprakelijk is voor de schade van kinderen en weduwen van geëxecuteerde mannen in dat gebied. Omdat Nederland vindt dat een aantal vrouwen en kinderen niet goed kan aantonen dat hun man of vader is geëxecuteerd, moet een deskundige uitkomst bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer