Kerk & religie

Paus houdt de teugels in handen op gezinssynode

VATICAANSTAD. Mogen gescheiden en hertrouwde rooms-katholieken deelnemen aan de communie? Dat is de belangrijkste vraag tijdens de gezinssynode die zondag in Vaticaanstad van start gaat. Eind deze maand zullen de bisschoppen hun aanbevelingen voorleggen aan de paus.

Ewout Kieckens
3 October 2015 15:10Gewijzigd op 15 November 2020 22:17
Vaticaanstad. beeld EPA
Vaticaanstad. beeld EPA

Bijna onopgemerkt heeft paus Franciscus zijn stempel gezet op het tweede deel van de bisschoppensynode over het gezin. Vorig jaar werd de eerste editie van deze vergadering in het Vaticaan gehouden, waarbij honderden bisschoppen zich uitspraken over zaken die gezinnen aangaan. Begin september besliste Franciscus met een zogenoemde ”motu proprio” (een persoonlijk schrijven van de paus) dat het proces om huwelijken nietig te verklaren bij de kerkelijke rechtbank, gemakkelijker, sneller en goedkoper moet worden. Daardoor wordt de druk van de ketel genomen, zo heeft de paus mogelijk gedacht.

Het heetste hangijzer betreft immers gescheiden en hertrouwde rooms-katholieken. Volgens de regels mogen zij niet ter communie. Geestelijke leiders in met name West-Europa, waar het probleem zich het meest voordoet, zouden graag praktiserende rooms-katholieken tegemoet­komen. De Duitse kardinaal Walter Kasper stelt dan ook voor om hun na een periode van boete­doening het recht te geven ter communie te gaan.

Maar traditionele prelaten willen niets weten van het verruimen van de regels. Zo is de Amerikaanse kardinaal Raymond Leo Burke groot tegenstander van vernieuwing. Het is tekenend dat Burke afgelopen week een van de sprekers was op een bijeenkomst in Rome over het thema ”In de waarheid van Christus blijven”.

De synodevergadering wordt opgedeeld in dertien (taal)groepen, waar de discussies zullen plaatsvinden. Ook hebben er plenaire sessies plaats. Een ander heet hangijzer op de synode betreft de houding van de Rooms-Katholieke Kerk tegenover anders­geaarden. Op 24 oktober zal een slot­document worden gepresenteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer