AEX overwint dip na banenrapport
AMSTERDAM (ANP). De Europese beurzen zijn vrijdag na een sessie vol schommelingen met winst de handel uitgegaan. De positieve teneur in de ochtendhandel werd danig verstoord door een tegenvallend banenrapport uit de VS. Daardoor vielen de uiteindelijke winsten lager uit dan eerder op de dag.
De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,9 procent hoger op 422,58 punten. Eerder stonden nog een winst van ruim 2 procent, maar ook een min van bijna 1 procent op de koersenborden. De MidKap sloot 1,1 procent hoger op 624,24 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,9 procent vooruit.
De banengroei in de Verenigde Staten bepaalt in belangrijke mate het rentebeleid van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De Fed kan wegens de magere banengroei besluiten voorlopig af te zien van een renteverhoging. Dat kan gunstig zijn voor de aandelenkoersen, maar beleggers lijken voorlopig meer geschrokken van de magere aanwas van slechts 142.000 banen die voor september werd gemeld.
In de AEX was staalproducent ArcelorMittal de sterkste stijger met een winst van 6,6 procent. Ook verzekeraar Delta Lloyd ging 2,7 procent vooruit. Uitzender Randstad sloot de rij met een verlies van 0,5 procent. Ook ING Groep (min 0,3 procent) sloot met verlies.
Fagron won in de MidKap krap 7 procent aan beurswaarde. De toeleverancier aan apotheken voert verkennende gesprekken met verschillende partijen die het bedrijf willen overnemen. Tegelijkertijd waarschuwde Fagron dat de omzet en het resultaat dit jaar lager zullen uitvallen dan eerder werd voorspeld.
Air France-KLM klom 1,4 procent. Het bestuur van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft de top van Air France toestemming gegeven om een alternatief herstructureringsplan door te voeren. De vakbonden zetten zich volgens Franse media schrap voor het verlies van duizenden arbeidsplaatsen.
De euro was bij de slotbel 1,1274 dollar waard, tegen 1,1199 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 44,25 dollar. Brentolie werd ook 1,1 procent goedkoper en kostte 47,12 dollar per vat.