Kamp houdt vast aan splitsen Delta en Eneco
DEN HAAG (ANP). De energiebedrijven Eneco en Delta moeten splitsen. Ondanks kritische oppositiepartijen in de Tweede Kamer en protesten van werknemers van Eneco en Delta, houdt minister Henk Kamp (Economische Zaken) vast aan de sinds 2008 geldende wet waardoor energiebedrijven moeten worden opgesplitst.
Kamp gaat in gesprek met de twee bedrijven over bijvoorbeeld de gevolgen van splitsing voor de werkgelegenheid. En over de toekomst van kerncentrale Borssele die voor 70 procent eigendom is van Delta. „We gaan geen gekke dingen doen met de kerncentrale”, aldus Kamp die benadrukte dat de centrale niet buiten het kabinet om kan worden verkocht. Een baangarantie kan de minister de bezorgde werknemers van Eneco en Delta niet geven.
De bewindsman wil dat de netwerken in overheidshanden blijven zodat die onder alle omstandigheden voor energie kunnen zorgen en niet worden meegesleept in commerciële risico’s van productie- en leveringsbedrijven. „Daar is de splitsingswet voor bedoeld en dat vind ik nog steeds zinvol”, aldus de minister woensdag in de Tweede Kamer.
Eneco en Delta zijn nog de enige Nederlandse bedrijven die stroom opwekken en leveren, en die daarnaast beschikken over hun eigen kabels. Dat willen ze zo houden, omdat ze vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een buitenlandse grootmacht. De bedrijven vinden dat de netten via andere wetten al goed worden beschermd tegen bijvoorbeeld overnames.
VVD en PvdA, goed voor een Kamermeerderheid, steunen Kamp. Oppositiepartijen SP, CDA, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS willen geen gedwongen opsplitsing en vinden dat Delta en Eneco pas hoeven te splitsen als ook energiebedrijven in andere Europese landen dat moeten. Nu moeten ze concurreren met bedrijven die niet splitsen.
Kamp waarschuwde de oppositie dat splitsing niet wordt tegenhouden door in de Eerste Kamer, waar PvdA en VVD geen meerderheid hebben, de gemoderniseerde stroomwet weg te stemmen. Want dan geldt de huidige wet gewoon nog. Volgens Kamp was dat niet bedoeld als dreigement. „Het is misschien niet prettig om te horen, maar het is wel de waarheid.”