Hof Leeuwarden begint aan marathon Puttense moordzaak
Het gerechtshof in Leeuwarden begint maandag aan de inhoudelijke herzieningsbehandeling van de roemruchte Puttense moordzaak. Het hof staat voor de taak om uit zoeken of de twee beklaagden in de zaak, de zwagers W. Viets en H. du Bois, halverwege de jaren negentig ten onrechte zijn veroordeeld voor de verkrachting van en moord op de 23-jarige Christel Ambrosius.
Het tweetal werd door de rechtbank in Zutphen en het gerechtshof in Arnhem schuldig bevonden en uiteindelijk veroordeeld tot elk tien jaar cel. Zij zijn na het uitzitten van hun straf inmiddels weer op vrije voeten. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar zomer dat er sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden die de zaak rijp maken voor een herziening. Het hoogste rechtscollege wees daarvoor het hof in Leeuwarden aan.
Met name genetische sporen (een spermadruppel op het been van het slachtoffer, haren op de plaats van het misdrijf) zijn niet te herleiden tot Viets en Du Bois. Het politieonderzoek en daaropvolgende bewijsvoering van het openbaar ministerie dreef lang op bekennende verklaringen van de verdachten en op verklaringen van twee mannen die beweerden dat zij de bewuste dag met Viets en Du Bois in de Puttense bossen hadden doorgebracht. Zij verklaarden dat zij ooggetuigen waren van de verkrachting en de moord. Zowel de verdachten als de getuigen trokken later hun verklaringen in.
Christel Ambrosius werd op 9 januari 1994 verkracht en vermoord gevonden in het huis van haar oma, aan de rand van het Veluwse dorp Putten.
Het hof hoort tot en met 18 februari 32 getuigen. Onder hen zijn leden van het politieteam dat de zaak destijds onderzocht, de officier van justitie die de leiding had van dit onderzoek en een reeks getuige-deskundigen. De Rotterdamse oud-politiecommissaris J. Blaauw mag maandag het spits afbijten. Samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries onderzocht hij de zaak. Blaauw schreef een boek over de zaak, waarin hij geen spaander heel laat van het politieonderzoek.
Het openbaar ministerie onderneemt parallel aan het herzieningsproces pogingen om achter de identiteit te komen van de man die de spermadruppel op het been van slachtoffer Ambrosius heeft achtergelaten. De Franse seriemoordenaar Guy Georges, vorig jaar in eigen land veroordeeld tot levenslang, wordt in dit onderzoek betrokken. Ook is een aantal andere Europese landen gevraagd vergelijkend DNA-onderzoek te doen.