Economie

Koersen op Wall Street dalen verder

NEW YORK (ANP). De beurzen op Wall Street gingen dinsdag verder omlaag, na de flinke verliezen van een dag eerder. Zorgen om ontwikkelingen in de wereldeconomie hielden de markt andermaal in hun greep. Beleggers negeerden daarbij een sterker dan verwacht cijfer over het consumentenvertrouwen in eigen land.

29 September 2015 21:53Gewijzigd op 15 November 2020 22:10

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor het slot 0,1 procent lager op 15.988 punten. De bredere S&P 500 moest 0,2 procent terug en kwam op 1878 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,8 procent tot 4508 punten.

Kort na opening van de beurzen bleek dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten deze maand is toegenomen. Economen rekenden in doorsnee juist op een daling. Daar stond tegenover dat de huizenprijzen in de grote steden in juli onverwacht zijn gedaald.

Mijnbouwer en grondstoffenhandelaar Glencore zag ook op Wall Street de aandelenkoers herstellen van de vrije val van een dag eerder. Het bedrijf, dat flink last heeft van de afkoeling van de Chinese economie, ontzenuwde geruchten over financiële problemen en kreeg er meer dan 17 procent bij.

Ook andere aandelen in de energie- en grondstoffenbranche vertoonden herstel na een aantal flinke afstraffingen in de laatste handelsdagen. Marathon, Chesapeake en Valero kregen er tot 2 procent bij. De Dow-fondsen Chevron en ExxonMobil kwamen evenwel nauwelijks in beweging.

Bij de hoofdfondsen was industriereus 3M de sterkste stijger. De fabrikant van onder meer plakband en zelfklevende memobriefjes won 2,1 procent. Creditcardmaatschappij Visa volgde met een koerswinst van 1,4 procent. Onderaan de Dow stond technologiegigant Apple met een verlies van 3,2 procent.

Apples branchegenoot Google zakte 0,5 procent in waarde, nadat het onder meer twee nieuwe smartphones had gepresenteerd. Yahoo! liet weten op koers te liggen met de afsplitsing van zijn belang in de Chinese internethandelaar Alibaba en werd beloond met een koerswinst van 2,1 procent.

De euro was 1,1265 dollar waard, tegen 1,1240 dollar bij het einde van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 45,15 dollar. Brentolie werd 1,8 procent duurder en werd verhandel voor 48,18 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer