Fikse terugval winst voor VolkerWessels
Bouw-bedrijf VolkerWessels heeft in 2003 hinder ondervonden van de stagnerende economie en de effecten van de bouwfraude.
Onder meer deze zaken leidden tot een forse daling (45 procent) van de nettowinst tot 62 miljoen euro. De omzet nam licht toe, van 3,31 miljard euro naar 3,48 miljard euro, blijkt uit de vandaag gepresenteerde jaarcijfers.
VolkerWessels zegt dat de bouwmarkt in 2003 flink in beroering is geweest. De stagnerende economische ontwikkeling leidde ertoe dat de investeringslust bij overheden en bedrijven flink terugliep. Bovendien bleef de woningmarkt vlak. Verder moest VolkerWessels een last van 20,2 miljoen euro nemen voor pensioenen. Van dat bedrag gebruikte het bedrijf 11,4 miljoen euro om het eigen pensioenfonds sterker te maken.
De ontwikkelingen zetten in 2003 de marges onder druk. Verder kampte het bedrijf met tegenvallende resultaten in Duitsland en Groot-Brittannië. Een reorganisatie kostte behoorlijk wat geld (13,2 miljoen euro).
Verder is er de nasleep van de bouwfraude, door het bedrijf als „bouwaffaire” omschreven. Het heeft 19,4 miljoen euro opzijgezet om boetes van de kartelwaakhond NMa te kunnen betalen. De Rotterdamse bouwer constateert dat er naast nieuwe aanzetten bij opdrachtgevers tot een vernieuwing van de aanbestedingsprocedures ook sprake is van een terugkeer naar traditionele, harde procedures. „Dit laatste komt het alom gewenste streven naar een betere prijs-kwaliteitverhouding en meer kwaliteit en innovatie niet ten goede.”
De NMa strafte VolkerWessels eind december met 19,1 miljoen euro en eerder dat jaar al met 0,3 miljoen wegens de betrokkenheid van dochterbedrijven bij de fraude in de wegenbouw. In februari dit jaar kwamen opnieuw documenten boven water die de betrokkenheid van weer een andere dochter, Boele & van Eesteren, bij fraude in kantoren- en scholenbouw lieten zien. VolkerWessels heeft zelf nog andere overtredingen van de Mededingingswet gemeld en zal meewerken met eventuele nadere onderzoeken van de NMa.