Franse wetenschappers zijn lage budgetten beu
Meer dan 2000 wetenschappelijk onderzoekers in Frankrijk hebben dinsdag hun ontslag ingediend uit protest tegen het gebrek aan middelen en personeel. De schaarste is vooral een gevolg van bezuinigingen op de rijksbegroting, want wetenschappelijk onderzoek in Frankrijk is een publieke aangelegenheid.
Volgens de wetenschappers haalt Frankrijk zijn wetenschappelijke toekomst door de bezuinigingen onderuit, of het nu gaat om onderzoek op medisch gebied, kernenergie, bodemonderzoek, of de toekomst van genetische laboratoria of agrarische proefvelden. De regering betwist dat en stelt dat de begroting voor onderzoek dit jaar zeker met 2,5 procent stijgt. Maar die extra middelen bestaan vooral uit nooit beschikbaargestelde of uitbetaalde middelen uit begrotingen van de afgelopen jaren.
Sinds januari circuleert in Frankrijk al een petitie onder wetenschappelijke onderzoekers. Zij protesteren daarin tegen hun lage salarissen, die dikwijls het minimumloon niet overstijgen, kortingen op alle mogelijke uitgaven en het uitblijven van vaste aanstellingen. Zeker 15.000 onderzoekers hebben hun handtekening onder de petitie gezet. Velen dreigen te vertrekken naar het buitenland of hebben dat al gedaan. In de Verenigde Staten verdienen zij vier- tot vijfmaal meer in de particuliere sector en beschikken ze over goed uitgeruste laboratoria.
Ook oud-minister Claude Allègre van Onderwijs heeft zijn handtekening gezet onder de petitie. Hij dreigt ten minste zes maanden per jaar te vertrekken naar Amerika, omdat hij genoeg heeft van de buraucratische, ambtelijke en centralistische manier waarop in Frankrijk alles wordt geregeld.
Op het stadhuis van Parijs waren dinsdag 1100 wetenschappers bijeen, van wie er slechts vijf stemden tegen een massale indiening van ontslag. Er gaat nu een brief naar president Chirac met het verzoek in te grijpen in de volgens de wetenschappers onhoudbare situatie, met als uiterste datum 19 maart. Als er dan geen positief antwoord is, komen er nieuwe acties en beschouwen velen onder de wetenschappers hun ontslagaanvraag als aanvaard.
Het massaontslag komt de regering slecht uit, twee weken voor de regionale verkiezingen. Het dagelijks bestuur en de administratie van de wetenschappelijke instituten dreigen door de stap in het honderd te lopen. De wetenschappers blijven wel hun laboratoriumonderzoek verrichten.