Politiek

Referendumactie GeenPeil haalt 440.000 handtekeningen op

AMSTERDAM (ANP). Nederland kan mogelijk volgend voorjaar naar de stembus voor een referendum. Het comité GeenPeil maakte zondag bekend ruim 440.000 handtekeningen te hebben binnengehaald voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Als de Kiesraad 300.000 geldige handtekeningen telt kan de volksraadpleging doorgaan.

28 September 2015 07:27Gewijzigd op 15 November 2020 22:07
Beeld ANP
Beeld ANP

Het zou daarmee voor de eerste keer zijn dat op deze manier een referendum wordt afgedwongen in Nederland.

GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van eurocriticus Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.

Het is de bedoeling om de handtekeningen maandag te tellen en uiteindelijk naar de Kiesraad te brengen. Die zal op 14 oktober in een openbare zitting bekendmaken of er voldoende geldige stemmen zijn om het referendum uit te schrijven. Als dat het geval is, gaat de eerder al opgerichte referendumcommissie in samenspraak met het ministerie van Binnenlandse Zaken een datum prikken. Naar verwachting zal de volksraadpleging in de eerste helft van 2016 zijn.

Als de opkomst 30 procent is, is de uitslag geldig. Het is dan aan het kabinet om te beslissen of het de uitspraak van de kiezer overneemt of naast zich neerlegt.

De reacties op het resultaat van GeenPeil waren zondagavond overwegend positief. „Het is een knappe prestatie van GeenPeil dat het zoveel mensen heeft gemobiliseerd om te tekenen”, reageerde D66-Kamerlid Kees Verhoeven. PVV-leider Geert Wilders noemde het resultaat fantastisch nieuws. „De PVV gaat campagne voeren voor een NEE !”, voegde hij er aan toe. CDA en PvdA spraken ook van een knappe prestatie om in korte tijd zoveel handtekeningen te verzamelen.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wilde nog niet reageren. Hij doet dat na de zitting van de Kiesraad half oktober.

Nigel Farage, de leider van de Britse eurosceptische partij UKIP. „Het doet me deugd dat het erop lijkt dat Nederland een referendum krijgt over een EU-onderwerp. Afgaande op hun laatste referendum, moet dit een duidelijk ’nee’ opleveren tegen de expansiedrift van de EU.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer