Buitenland

„Bevolking Noord-Korea ziet niets van voedselhulp”

Niet de hongerlijdende bevolking, maar soldaten en de heersende elite krijgen een groot deel van de voedselhulp die Noord-Korea uit het buitenland krijgt. Dat hebben drie overgelopen Noord-Koreanen vrijdag in de Japanse hoofdstad Tokio gezegd op een internationale conferentie over mensenrechten in Noord-Korea.

Buitenlandredactie
8 February 2002 22:32Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

Voor miljoenen euro’s aan voedselhulp ligt volgens het drietal opgeslagen in militaire complexen in de bergen van Noord-Korea. Een van de drie overlopers is een voormalige lijfwacht van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il.

Het drietal, dat tegenwoordig in Zuid-Korea woont, verhaalde uitgebreid over de ellende in hun geboorteland. In rivieren drijven de lichamen van door de honger omgekomen mensen, in werkkampen worden mensen levend begraven en de sfeer van paranoia die in het hele land heerst brengt familieleden ertoe elkaar om van alles en nog wat aan te geven.

De voormalige lijfwacht, Lee Jae Kun, vertelde over een medegevangene uit het kamp voor politieke gevangenen waar hij na een eerste mislukte poging om uit Noord-Korea weg te komen vastzat, die ervan werd beschuldigd zout te hebben gestolen. De man werd achter een auto gebonden en met hoge snelheid vier kilometer meegesleept, zodat hij werd gevild.

Intussen heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il Rusland gevraagd zijn land van elektriciteit te voorzien. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo gemeld, dat zich baseert op diplomatieke bronnen.

Het is nog niet bekend hoe Rusland op het verzoek heeft gereageerd. Mogelijk wordt daarover iets duidelijk tijdens een bezoek van Ruslands speciale vertegenwoordiger voor het Verre Oosten aan Noord-Korea. Deze Kostantin Pulikovski komt morgen naar het communistische en straatarme land ter gelegenheid van de vieringen van Kims verjaardag. Die wordt op 16 februari zestig jaar.

Een mogelijk leverantie van Russische stroom aan Noord-Korea zou in de Verenigde Staten slecht kunnen vallen. Onder een akkoord dat in 1994 werd gesloten bouwt een internationaal consortium twee lichtwaterreactoren in het land. In ruil daarvoor beloofde Noord-Korea destijds zijn nucleaire programma stop te zetten. Noord-Korea werd onlangs door de Amerikaanse president Bush in één adem genoemd met Iran en Irak. Die landen vormen volgens hem de zogeheten as van het kwaad en zijn bezig met de productie en verspreiding van massavernietigingswapens.

De afgelopen tijd zijn de betrekkingen tussen Noord-Korea en Rusland verbeterd. Kim Jong Il maakte vorig jaar een lange treinreis naar Moskou en Sint-Petersburg. Hij heeft de Russische president Poetin en diens minister van Buitenlandse Zaken Ivanov al een keer mogen ontvangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer