SGP: Maak Nederland onafhankelijk van fossiele brandstoffen
DEN HAAG. Nederland zou uiterlijk in 2050 volledig onafhankelijk moeten zijn van fossiele brandstoffen. De doelstelling van een volledig duurzaam nationaal energieverbruik is te bereiken door energiebesparing (30 procent reductie van het huidige verbruik) en benutting van duurzame energie (70 procent van het huidige gebruik).
Dat betoogt het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP (WI-SGP) in de publicatie ”Verbruiken of doorgeven”. Die wordt maandagavond gepresenteerd in het Geofort nabij Asperen.
Het WI-SGP wil af van de „verslaving” aan fossiele brandstoffen om als Nederland niet „nog afhankelijker te worden van onbetrouwbare leveranciers zoals Rusland en dubieuze regimes in het Midden-Oosten.”
Maar minstens zo belangrijk is dat zuinig omgaan met energie en het gebruik van duurzame energie voortvloeit uit de zorgplicht die mensen hebben voor de schepping. „Goed rentmeesterschap dringt iedereen nu tot energie rendementmeesterschap.”
Verduurzaming van de energievoorziening is niet mogelijk zonder de inzet van individuele burgers en ondernemers, constateert het WI-SGP. Het roept daarom iedereen op „zijn plicht te verstaan en de handen uit de mouwen te steken, ook al lijkt het een druppel op de gloeiende plaat en blijven anderen wat sceptisch aan de zijlijn staan.”
Een beter milieu begint bij jezelf, vervolgt het WI-SGP. „Zeker als het gaat om vermindering van consumptie en energiegebruik is nog een wereld te winnen. Laten christenen hierin eerder voorop gaan dan achteraan komen.”
Het WI-SGP doet dertig aanbevelingen voor een „verantwoord en consistent energiebeleid.” Een daarvan is: zet meer in op energiebesparing. Een betere isolatie van gebouwen „heeft daarbij de hoogste prioriteit.”
De overheid moet daarnaast burgers en bedrijven beter bewust maken van de noodzaak van duurzaam energieverbruik. Het Rijk zou verder de schade door fossiel energiegebruik fiscaal moeten verrekenen. CO2-emissie bijvoorbeeld moet zwaarder worden belast. He kabinet moet daarnaast via subsidies innovaties aanmoedigen. Ook zouden het Rijk en lagere overheden de decentrale duurzame energieproductie moeten stimuleren.
De (lokale) weerstand tegen (duurzame) energieprojecten, met name windturbines, kan volgens het WI-SGP „voor een groot deel gepareerd worden door de onbillijke verdeling van lusten en lasten tegen te gaan.” Wie de lasten draagt, zou ook een redelijk aandeel in de lusten moeten hebben. „Voor de realisatie van windparken wordt alleen toestemming gegeven als ruimte geboden wordt voor participatie van omwonenden.”
De gaswinning uit het Groningenveld dient „snel verder teruggeschroefd te worden om het risi- co op aardbevingen te verlagen.”